Kihirdették az Év Balatoni Háza építészeti pályázat győzteseit

A beérkezett 23 pályamű közül az év balatoni lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett. Az év balatoni üdülőépülete címet a balatonfüredi Horgász-klubház, az év balatoni középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el.

MTI

Az év balatoni középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el

Forrás: zaol.hu

A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával. A NABE és a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári ravatalozó érdemelte ki, a BSZ különdíja a balatonendrédi Kedvesnővér-házé, a Magyar Építőművészek különdíja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáé lett.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára a Keszthely-Fenékpusztán tartott eredményhirdetésen arról beszélt, hogy a követendő példáknak sokkal jobb és maradandóbb a hatásuk, mint az elrettentő szabályoknak. Kiemelte, hogy a balatoni üdülőövezet nemcsak a 44 tóparti települést jelenti, hanem 180 településből áll. Hangsúlyozta: fontos „a progresszív építkezni vágyásban”, hogy úgy történjen, ahogy a nyugati országok tavainak környékén, kulturáltan és az értékeket megőrizve. Hozzátette, hogy az üdülőrégióban az építészeknek úgy kell értéket teremteniük, hogy az javára és gazdagodására váljon az itt élőknek és az idelátogatóknak is, jó példát mutatva az egész ország számára.

Az év balatoni középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont nyerte el Fotó: zaol.hu

Lombár Gábor, a BSZ elnöke arról beszélt, hogy a Balaton kultúrájának fontos része az építészet, amely esetenként száz évre meghatározza egy-egy terület jellegét, szépségét, ezért is fontos felhívni a figyelmet a követendő példákra.

A pályázatra a Balaton-régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése volt. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építészkamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet. A bizottság elnöke Füleky Zsolt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában