Külső állagmegóvási munkákat végeztek a pápai Szent József-templomon

Külső állagmegóvási, főként újramázolási munkákat hajtottak végre a Szent József-templomon az elmúlt hetekben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent József-templom valamennyi külső nyílászáróját újrafestették közel egymillió forintból az elmúlt hetekben. Salgó Ferenc címzetes esperes-kanonok-plébániai kormányzó a Naplónak nyilatkozva elmondta, a 2005-ben épült imahely állagmegóvása érdekében váltak szükségessé a munkálatok, a fapárkányok, -ablakok, -ajtók pácolását helyi vállalkozók végezték. A magasabban lévő, létráról is elérhetetlen felületek felújításához Győrből béreltek emelőkosaras autót. Némely napokon nehezítette a munkavégzést az esős időjárás. A kivitelezés múlt pénteken fejeződött be.

A Szent József-templom külső fafelületeinek újrafestését helyi vállalkozók végezték Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mivel tavalyelőtt, a viharban ledőlt toronykereszt rekonstrukciójakor megtörtént a toronysisak párkányainak, zsaluinak, ablakainak kezelése, ezért ez valamelyest mérsékelte a költségeket. A Szent Anna-plébánia szívesen fogad adományokat a templomok további karbantartására.

Salgó Ferenc atya beszámolt arról is, hogy vasárnap úrnapi szentmisét tartottak a Szent Anna-templomban, melynek végén körmenet indult. Élén a keresztvivő és két gyertyás haladt, mögöttük a fehér ruhás ministránsok és a virágszirmot hintő hittanosok, zászlóvivők, az atya pedig baldachin alatt vitte az Oltáriszentséget. Rendőri kíséret mellett az Anna térről a Zrínyi, a Damjanich, és a Batthyány utcákon haladtak, a Fapiac és Anna téren át érkeztek vissza a templomba. Közben négy állomásnál megálltak, s a négy önként vállalkozott lakó portáján szépen kialakított oltárnál egy-egy evangélium hangzott el. A körmenetet több helyütt az ablakokba tett égő gyertyák és bámész tekintetek szegélyezték.

A magasban lévő felületekhez emelőkosaras autó igénybevételére volt szükség Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A járvány idején nagyon megcsappant a templomba járók száma, de örülünk, hogy mostanra egyre többen visszatérnek és élnek a lehetőséggel. Nagy volt a részvétel az ünnepi misén és körmeneten – tette hozzá Salgó Ferenc atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában