Maszk nélkül sokkal szebb az élet – Veszprémieket kérdeztünk az egyik legfontosabb járványügyi lazításról

Maszk ​nélkül – és most nem a világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber hasonló című önéletrajzi könyvére gondolunk, hanem egyszerűen arra, hogy hosszú hónapok után július 3-ától nem kell viselni a szánkat és orrunkat fedő textilt.

Juhász-Léhi István

20210708 Veszprém Kossuth utca megkérdeztük. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A legújabb rendelet szerint csak egészségügyi intézményben – néhány kivételtől eltekintve – köteles mindenki orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, vagy textil-, illetve más anyagból készült maszkot viselni. De ha szociális intézménybe látogatunk, akkor is jó, ha van nálunk maszk. Miként vélekednek az emberek a „maszknélküliségről”?

– Nagyon jó, hogy végre nem kötelező a maszkviselés! – jelentette ki Horváth Mária, akit egy veszprémi belvárosi fagyizóban kérdeztünk meg. – A maszk kényelmetlen és meleg volt, ráadásul nem lehetett benne rendesen levegőt venni. Ki is csípte az arcot, hiszen nem kapott levegőt. A vendégek közül az idősebbek továbbra is hordják, ők óvatosabbak. Remélem, ősszel nem kell majd újra kötelezően használni – fűzte hozzá.

Mária reméli, hogy ősszel nem kell újra maszkot viselni
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kenyeres Dávid, a veszprémi Könyvszolgálat Kulturális Egyesület munkatársa arról beszélt a Naplónak, hogy mivel többnyire kültéren végzi a munkáját, némileg hamarabb élvezhette a maszkmentes napokat.

– Korábban óvatosabbak voltak az emberek, ma már nem igazán hordják a veszprémiek sem a maszkot, amit kevés kivételtől eltekintve csak az idősebb generáció képviselői viselnek – jegyezte meg Dávid. Véleménye szerint biztonsági okokból előnyös, ha valaki még mindig felveszi a maszkot, különösen akkor, ha az illető még nincs beoltva. Azt pedig kifejezetten jó döntésnek tartja, hogy a kórházakban és a szociális intézményekben kötelező maradt a maszkviselés.

Dávid jó döntésnek tartja, hogy a kórházakban és a szociális intézményekben kötelező maradt a maszkviselés
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon vártuk, hogy ez az időszak beköszöntsön, és végre néhány napja már nem kötelező maszkot viselni – nyilatkozta lapunknak Antman Gábor füredi étterem-tulajdonos. – Élvezzük a szabadságot maszk és védettségi igazolvány nélkül. Könnyebbséget jelent, hogy az étteremben sem kell figyelni ezekre – hangsúlyozta a vendéglátós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában