Ön visel mentőmellényt, ha vízre száll? Kérdőíves felmérést indított a szakszolgálat

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata online felmérést indított annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak arról, miért nem hordanak a legtöbben mentőmellényt, amikor vízre szállnak kajakkal, kenuval, SUP-pal vagy hasonló eszközökkel.

Fotó: Mihály Szilvia/likebalaton

Mint azt közleményükben jelezték, a szakszolgálat 22 éve végzi a vízi mentés feladatait, elsősorban a Balatonon. Ennyi tapasztalattal a hátuk mögött határozottan állítják a szakemberek, hogy a vízbefulladásos esetek nagy része elkerülhető lenne, ha az emberek felvennének egy mentőmellényt, mielőtt vízre szállnának.

„Sajnos, mi ezt sokszor már csak a tragédiát átélő családtagoknak tudjuk elmondani. Szeretnénk minél többeknek szólni arról, hogy mi mindentől ment egy mentőmellény: milyen, a széles társadalom számára akár ismeretlen helyzetek alakulnak ki élő vizeinken, amelyekben az életünk múlhat azon, hogy felvesszük- e a mellényt” – fogalmaz a szakszolgálat közleménye.

Ezt megalapozandó kérnek minél több hobbisportolót, hogy töltsék ki az online elérhető kérdőívet.

Biztonságban a Balatonon

Aki vízpartra látogat, fogadja meg a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsait!

A vízirendőrök idén 102 mentési kivonulás alkalmával 220 életmentést végeztek a Balatonon, ezért senki nem vált vihar, vagy időjárási veszélyhelyzet miatt áldozattá. Mindamellett sajnálatos módon 2021. évben ez idáig már tizenhárom esetben következett be tragédia a magyar tengeren. Ezen vízbefulladások általában nem kötődtek jogszabálysértéshez, viharjelzés nélküli időben (illetve nem viharos időjárásban) a parthoz viszonylag közel, vagy relatíve kis vízmélységben következtek be. A veszélyhelyzetek elsősorban a hőcsúcsokhoz kapcsolódtak, és a kiváltó okok között sokszor tetten érhető volt az időskori, vagy egyéb alapbetegség miatti eszméletvesztéses, rosszullétes veszélyhelyzet, valamint a megfelelő úszni tudás, vízbiztonság hiánya.

Vízen vagy a vízben fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. A Balatonon már negyven helyen látható viharjelző állomás, amelyből három nyílt vízi elhelyezésű. I. fokú viharjelzés esetén a viharjelzők sárga fényjelzése percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. II. fokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

- A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében kérjük, hogy fogadják meg az alábbi tanácsokat:

- Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!

- Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!

- Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkednek!

- Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a hőmérséklet hirtelen változása sokkhatással lehet a szervezetre!

- Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízi járművekkel vízre mennek, mindenképpen viseljenek mentőmellényt!

- Lehetőleg kerüljék az extrém melegben, a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!

- Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!

- A parttól távol kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

- Amennyiben vízibiciklit (vagy egyéb műanyag fürdőeszközt) és SUP-ot kölcsönöznek és nem biztosak úszni tudásukban, akkor kérjék a mentőezközök és mentőmellény biztosítását.

- Különösen fontos, hogy lehetőség szerint kerüljék az egyedüli vízen tartózkodást, főleg a legmelegebb órákban, különösen elrendelt hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét, vagy baleset esetén – ha kéznél van a segítség – a tragédia elkerülhető!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!

Kapcsolódó írásunk:

https://www.veol.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/a-balatonba-fulladt-egy-fiatal-testverpar-szuleik-a-partrol-neztek-vegig-a-tragediat-4872401/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában