belső ellenzéki vita

2021.08.26. 13:08

A pártelnökök kizárták Katanics Sándort az előválasztásból

A baloldali ellenzéki pártok vezetői elutasították Katanics Sándor indulását az előválasztáson Veszprém megye 1-es számú választókerületében, annak ellenére, hogy az Országos Előválasztási Bizottság nyilvántartásba vette a jelöltet.

Napló

Korábban hírt adtunk arról, hogy a DK nem Katanics Sándort indítja az ellenzéki előválasztáson Veszprém megye 1-es számú választókerületében. A döntést a párt országos központjában hozták meg a helyi alapszervezet megkérdezése nélkül. A történtek után Katanics lemondott választókerületi elnöki posztjáról, de azt nyilatkozta, a DK-ból nem lép ki.

A napokban mégis megtette, augusztus 14-én a közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép. Így tett a helyi alapszervezet nagy része is. Katanics Sándor közösségi oldalán tette közzé, hogy nem történt meg az előválasztásra a regisztrációja, holott időben benyújtott minden dokumentumot, a DK megvétózta a regisztrációját. Független jelöltként az első pillanattól mellé állt a Civil Bázis. Támogatta őt a Momentum, augusztus 18-án felkerült a neve az elovalasztas2021.hu oldalra, az elmúlt hétvégén azonban a hat együttműködő pártból öt (MSZP, Párbeszéd, DK, LMP, Jobbik) megvétózta indulását, különösebb indoklás nélkül. Egyedül a Momentum állt ki mellette, mely egy közleményt is kiadott. Azt írták: „az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik”.

Megkerestük Katanics Sándort, aki közölte, hogy szeptember 18-ig, az előválasztás első fordulójának indulásáig nem kíván nyilatkozni. A közösségi oldalát ajánlotta figyelmünkbe, ott mindent közöl. Ott írta le azt is, hogy az előválasztás Veszprém megyei kínálatából törölték. Úgy fogalmazott: „Most, hogy érvényes a regisztrációm, a nyilvántartásba vételem után az elnökök 5:1 arányban mégis kizártak az előválasztási folyamatból, egyértelműen színház sajnos mindaz, ami történik. (Vélhetően nemcsak a számomra, aki elszenvedője vagyok a történteknek.) Miután minden feltételt teljesítettem, valójában nem lehetett volna kizárni az előválasztásból meggyőződésem szerint.” Egy másik bejegyzésben pedig azt írta: „Vajon gondoltak-e arra a megméretés lehetőségéből engem kizáró pártelnökök, hogy mi lesz, ha 2022 tavaszán azt érzik majd az itt élők, hogy nem engem, hanem valójában őket zárták ki a ’választásból’?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában