Napról napra spórolnak

2021.08.06. 11:30

A veszprémi lakóház, ami példaként szolgálhat sokak számára

A felfuttatott vadszőlő és a házfalat beborító napelemek, a tetőn a napkollektorok azonnal feltűnnek a Rózsa utca 48. számú ház előtt közlekedőknek, de nem csak ennyi a ház csodája. A részletekbe Lechner András, a társasház egyik közös képviselője avatott be.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

– A napkollektor és a napelem között az a különbség, hogy előbbi a melegvíz-ellátáshoz járul hozzá, a napelem pedig elektromos áramot termel. Mindkét rendszernek az lenne az optimális, ha 45 fokos szögben lennének elhelyezve – mondta Lechner András.

Ám mivel úgy nem fértek el, ezért a napelemek a ház oldalára kerültek, 60 darab helyett így 84, azonban a beesési szög nem a legoptimálisabb. Mint megtudtuk, a rendszer 21 ezer kilowattórát termel – elvileg.

– Mivel síkban van, 17 ezret termel egy évben. Pont annyit, amennyi kell a ház közösségi áramához. Ez lefedi a lépcsőházat, a külső világítást, a kazán szivattyúinak motorját, a szellőzőket és a lift áramellátását – mutatott körbe Lechner András.

Amikor még egy „átlagos” társasház volt a Rózsa utca 48., akkor 101 ezer köbméter gáz fogyott, jelenleg 41 ezer, a közösségi áram pedig nulla forint.

– A szolgáltatónak nem fizetünk, azonban a pénzintézetnek természetesen igen, hiszen hitelből oldottuk meg az energiahatékonysági fejlesztést. Eddig a házra közel 140 millió forintot fordított a közösség tíz év alatt, több pályázat segítségével. Nem titok az sem, hogy a nyereséget mindig visszaforgattuk, és közben még jobbá tettük a társasházat – fogalmazott lapunknak a közös képviselő.

Lechner András a társasház tetején elhelyezett napkollektorok előtt
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Mindez hetvenkét lakást érint, de Lechner András hangsúlyozta, hogy kis lakások vannak leginkább az ingatlanban. Másfél szobásból – ami 42 négyzetméteres – tizenöt van, a többi garzon. Kétfajta lakó él itt: egyrészt azok, akik nagyon régen élnek a házban, és nem akarnak elmenni – András is ilyen –, a másik pedig kinőtte a helyet és kiadja albérletbe a lakást.

– Egyesek szerint nem szerencse vagyok a háznak – mint azt néhányan gondolják –, hanem egyenesen csapás, mert vannak ötleteim – mondta mosolyogva Lechner András, aki legújabb gondolatát is megosztotta velünk.

– A könyvtár lapos tetejére zöldtetőt álmodtam, aminek már a 40-es évek óta megvan a technológiája. A célja a tető szigetelése, ugyanakkor szép környezetet is ad. Ez azért is fontos lenne, mert a házat minden oldalról park veszi körül, kivéve a déli oldalt. Ráadásul pontosan harminc lakás néz egy nem túl esztétikus lapos tetőre – fejtette ki a Naplónak nyilatkozva a közös képviselő.

Percekkel később a tető közelében azt kérdeztem Andrástól, hogy mire való az inverter a falon.

– Az egyenáramot váltó- árammá alakítja ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk a napelemek teljesítményét – magyarázta.

Kint a tetőn aztán megmutatta a napkollektorokat is a közös képviselő. Ezek kerültek fel elsőként, árulta el. Részletesen ismertette a működésüket, applikáción vázolta a folyamatokat. A beruházások egy része nem pályázatokból valósult meg: van, amelyikhez a tetőn álló antennák járulnak hozzá, pontosabban azok helye, amelyeket bérbe adtak, s így folyamatos bevételt jelentenek a közösségnek.

Vannak kamerák is az épületben, összesen tizenhat „szem” vigyázza a lakókat.

Lechner András: Az a fontos, hogy az itt élők elégedettek legyenek
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Megéri csinálni? – kérdeztem, de nem az anyagiakra gondolva.

– Gyógypedagógiai asszisztens a foglalkozásom, sok száz gyerek között töltöm a mindennapjaimat – válaszolta a közös képviselő. – Bírom, szeretem mindezt csinálni. Más Lechner András lakótárs- ként, és más vagyok közös képviselőként. Ezt a két dolgot élesen el kell választani. Jót akarok ennek a háznak, hiszen én is itt lakom.

Hogy példa-e a Rózsa utca 48. a Cholnoky városrészben?

– A veszprémiek nagy része tudja, hogy hol van, és hozzám többnyire – engem nem ismerve – dicsérő dolgok jutnak el, ami jó érzés – mondta szerényen Lechner András. – De nem ez a fontos, hanem az, hogy az itt élők jól érezzék magukat és elégedettek legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában