Több száz folyami rák pusztult el Vászolyon

Soha nem látott, tömeges rákpusztulás történt a vászolyi Séd-patak mintegy ötszáz méteres szakaszán, a történtek okát vizsgálják az illetékesek, tudtuk meg Rózsahegyi Tibor polgármestertől.

Kovács Erika

-Soha nem volt még hasonló esetre példa, és mindig nagyon büszkék voltunk arra is, hogy kristálytiszta a patakunk, melyben a nagyon érzékeny folyami rákok is szívesen élnek, jegyezte meg Rózsahegyi Tibor. A polgármester egy helybelitől tudta meg a szomorú hírt, hogy a Séd-patak falu alatti szakaszától az utolsó vízimalomig, mintegy ötszáz méteren elpusztult több száz folyami rák, és a víz is habzott. A történtek után azonnal értesítette a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, ahol tudomása szerint vizsgálják az esetet.

A vászolyi önkormányzattól minden lakosnak küldtek értesítést arról, hogy kiemelten figyeljenek a permetszerekre, a vegyi anyagokra, a patak tisztaságára, és a törvényben előírt módon bánjanak velük. A polgármester szerint emberi mulasztás történhetett, valamilyen permetszer, illetve vegyi anyag kerülhetett a patakba, és az okozhatta a rákok pusztulását.

Ismert, a folyami rák védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint, így a természetkárosítás mértéke meghaladhatja a tízmillió forintot.

Kiemelt képünk forrása: http://kornyezetblog.weebly.com/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában