El lehet kerülni a vadbaleseteket!

Ősszel több vadbaleset történik az utakon, melyeket el lehet kerülni. A megelőzésért adott hasznos tanácsokat a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

Kovács Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Giedriius

Elmondták, jellemző most a gímszarvasok násza, mely szeptembertől október elejéig tart. Ilyenkor a vadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, ezért számítani kell a gyakoribb megjelenésükre, valamint nem csak azokon a helyeken jelenthetnek meg hirtelen, ahol van vadveszélyt jelző tábla.

Különösen ott érdemes óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, mert emiatt nem lehet jól látni a környező területet. Ahol egy szarvas felbukkan, ott számítani kell másikra is, az állatok ilyenkor csoportosan vonulnak. A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ekkor aktívabbak. Kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és a jármű felé is vágtathat. Ahol lehet számítani vadra, legfontosabb a lassú közlekedés, még a megengedettnél is kisebb sebességgel közlekedjünk. A féktávolságon belül észlelt állat megjelenésekor fékezzünk és dudáljunk. Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat és irányváltoztatást, mert annak súlyos következményei lehetnek.

Ha lehet, használjuk a fényszórót és folyamatosan figyeljük az út két oldalát is. Aki teheti, szereljen vadriasztó sípot a járművére. Ha baleset történt, akkor álljunk meg biztonságos helyen, és hívjuk a 112-es díjmentes, segélyhívó számot. Ha lakott területen kívül vagyunk, tegyük ki a kötelező elakadásjelző háromszöget, éjszaka pedig működtessük a vészvillogót, és vegyük fel a láthatósági mellényt. A vadat ne próbáljuk meg lehúzni az útról, mert lehet, még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult vadat ne senki vigye magával, mert az lopásnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában