Mesekönyvet írtak a veszprémi fogvatartottak

Jóvátételi program keretében, Lélekmesék címmel mesekönyvet készítettek a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (VMBVI) fogvatartottjai, amit ünnepélyes körülmények között mutattak be az intézetben a közelmúltban.

Kovács Erika

Németh Éva ezredes, parancsnok méltatta a mesekönyvet

Forrás: Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

Németh Éva ezredes méltatta a Lélekmesék című mesekönyv elkészítését, a VMBVI parancsnoka kiemelte, nyolc nő és 14 férfi dolgozott két hónapon át a 141 oldalas könyvön, melyben 24 mese található. Az illusztrációt 11 nő és 28 férfi készítette.

Az ünnepélyes bemutatón egyebek mellett elhangzott, sokan jelentkeztek a meghirdetett jóvátételi programra a veszprémi börtön elítéltjei közül.

Az írást és a rajzolást úgynevezett érzékenyítő foglalkozások előzték meg, melyeket szakember tartott az elítélteknek. Beszélt nekik a Bárka Alapítvány tevékenységéről, mely idén ünnepli 30. születésnapját, és fogyatékkal élő felnőttek gondozását, foglalkoztatását végzi. A mesekönyv ugyanis nekik készült. A könyv borítója is nagyon érdekes, mert azokat az érzelmeket ábrázolja, melyek előjöttek az elítéltekben, miközben írtak, rajzoltak. A könyv közben a fogvatartottak megtanulták elismerni mások munkáját, és fejlődött együttműködési készségük is.

Németh Éva ezredes, parancsnok méltatta a mesekönyvet
Fotó: Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet

A Fogvatartottak reintegrációja című kiemelt projekt 2016 óta zajlik a büntetés-végrehajtási intézetekben. A programba a VMBVI-ben összesen 176 fogvatartottat és 34 hozzátartozót vontak be. Tartottak egyebek mellett kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozást, több jóvátételi programot szerveztek és segítettek az embereknek szabadulásuk után. A projekt egyik kiemelt eleme a jóvátétel, mely támogatja az elítéltek társadalomba történő sikeres visszailleszkedését, illetve a társadalom elfogadó magatartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában