Ünnepi szentmisét tartottak a Rab Mária-forrásnál

Mária születésnapján – a keresztény naptárban Kisasszony napján – a veszprémi Rab Mária-forrásnál hetedik alkalommal tartottak ünnepi szentmisét a katolikus egyház, a honvédség és civilek részvételével.

Őrsi Ágnes

Idén is közreműködtek katonák a Rab Mária-forrásnál tartott szentmisén

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megemlékezés a hajdani jutasi altisztképző intézet udvarán kezdődött a Veszprém Megyei Levéltár igazgatójának beszédével. Boross István elmondta: szakembereik és helytörténeti kutatók együttműködésével, többéves munka eredményeképpen megszületett Veszprém első világháborús veszteségeinek összegzése, a kötet az Összetört emlékezet címet kapta.

A levéltár udvaráról indult a Hősök keresztútja elnevezésű zarándoklat Tóth András Sándor plébános vezetésével, hogy a menet tagjai másfél kilométeres úton, tizenöt stációban emlékezzenek a Don-­kanyar tragikus eseményeire Mária szenvedéstörténetének tükrében. A stációknál az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (LMVIK) katonái álltak őrt, míg a menetben és a Rab Mária-forrásnál a szentendrei Altiszti Akadémia növendékei, és ők alkották a díszőrséget is.

Miután a katonákból és civilekből álló zarándoklat a forráshoz ért, Rácz Katalin, a szervező Hét Domb Egyesület vezetője ismertette Veszprém egyetlen Mária-kegyhelyének történetét. Hangsúlyozta, a veszprémi megemlékezések egyik célja hozzájárulni ahhoz, hogy a katonák, hátárőrök, rendőrök önfeláldozó hivatása megkapja a méltó megbecsülést és tiszteletet.

Bázsa Botond önkormányzati képviselő Kisasszony-­napi köszöntőjében az anyák helyzetéről, szerepéről beszélt, akik a háborús időkben megszenvedték katona fiaik távollétét.

Idén is közreműködtek katonák a Rab Mária-forrásnál tartott szentmisén Fotó: Nagy Lajos/Napló

Frankó Imre ezredes, az Altiszti Akadémia parancsnoka nagyszerűnek és különlegesnek nevezte a megemlékezést, melyet szavai szerint civilek és katonák összefogása, együttműködése jellemez. Mint mondta, a szentendrei intézmény tagjai bíznak benne, hogy katonáik továbbra is békésen, előremutatóan tudják szolgálni Magyarországot és annak polgárait.

Tóth András Sándor, aki 2014 óta vezeti a szabadtéri misézőhely szertartásait, tolmácsolta Udvardy György veszprémi érsek üdvözletét, majd Mária alakját idézte, aki fia, Jézus önfeláldozása révén mindannyiunk édesanyja lett.

Az ünnepi istentiszteletet a forrásnál tartották. A közelben foglalt helyet a Toldi Miklós százados által vezetett Légi­erő Zenekar, a hívek és a nagy számban jelen lévő katonák pedig a túloldali szélesebb tisztáson, ahol az áldoztatás is zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában