Új kerékpárutat adtak át a Bakonyban

Az EU támogatásával, a Fenntartható közlekedésfejlesztés Zircen projekt keretében új kerékpárút létesült Zirc és Kardosrét településrész között, 1,5 kilométer hosszúságban. A kerékpárutat szerdán, az autómentes napon adták át.

Juhász-Léhi István

20210922 Zirc. Zirc-Kardosrét kerékpárút átadása, Kovács Zoltán ogy képviselővel. Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ottó Péter polgármester az ünnepélyes átadón, az Alkotmány utca és a 82-es főút között, az új Cuha hídnál elmondta, a most megvalósult kerékpárút évtizedes kérdés volt, és a beruházás több eddigi problémára ad választ. A városrész lakóit, és a szakképző iskola tanulóit segíti az út és az ipari terület megközelítése is jóval könnyebb az új aszfaltcsíkkal.

Hellebrandt Ferenc alpolgármester a beruházás részleteiről beszélt: a nyomvonal mozgalmas, változatos terepviszonyokkal és az átlagosnál lényegesen több keresztezéssel épült. A kerékpárút hossza 1,5 km, Zircet köti össze Kardosréttel. Az első komoly csomópont, amit meg kellett oldaniuk az a Cuha-patak keresztezése, ahová nagyméretű áteresz, híd épült. Onnan néhány száz méterre vasúti kereszteződés következik, ahol gyalogosan, a kerékpárról leszállva lehet átkelni. Erre figyelmeztet a labirint korlát is. Tovább haladva, innen nem messze található a 82-es úton egy gyalogátkelő, majd egy nyugalmasabb nyomvonal következik, egészen Kardosrét belterületéig. Ugyanakkor a Zirc – Dudar vasúti átkelő is megépült a vadonatúj nyomvonalon.

Az alpolgármester hozzátette, hogy az ilyen jellegű beruházások sejtetik a hosszabb előkészítési szakaszt, de az engedélyezési eljárás is bonyolultabb, hiszen több engedélyt kell beszerezni. Fontos volt ugyanakkor a kiépített út mellett a vízelvezetés megoldása is. Mindezek ellenére a beruházás határidőn, hat hónapon belül elkészült és mint megtudtuk bruttó 408 millió forintba került.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő – mielőtt felcsatolta kerékpárossisakját – , balesetmentes közlekedést kívánt és azt hangsúlyozta, a Mobilitás Hét és az Autómentes Világnap évtizedek óta létezik, immár hazánkban is. Abéli reményének adott hangot, hogy egyre többen szállnak ki az autókból és kerékpárra ülnek.

Az átadó végén zirci gyerekek pattantak nyeregbe, akikhez csatlakozott Kovács Zoltán, Ottó Péter és Hellebrandt Ferenc is, majd kerékpáros felvonulás keretében avatták fel az új kerékpárutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában