A Lovassy László Gimnáziumban is népszerűsítik a tudományos gondolkodást

A Lovassy László Gimnáziumban indította útjára a Magyar Tudományos Akadémia a Középiskolai MTA Alumni Programot pénteken.

Marton Attila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 2020 végén meghirdetett programra az Akadémia köztestületének csaknem 1300 tagja jelentkezett. A kezdeményezés – amelyet Freund Tamás, az MTA elnöke hirdetett meg – célja, hogy a ma már kutatóként dolgozó szakemberek visszatérjenek alma materükbe, és előadásokkal, beszélgetéssekkel közelebb vigyék a középiskolás fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, és megmutassák a kutatói munka szépségét.

A nyitórendezvényen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke elmondta, a Lovassyban érettségizett, innen indult kutatói pályája, amelyen tudóssá vált. Hozzátette, egykori tanárainak nagy szerepe volt abban, hogy úgy döntött, az agyműködés kutatásával szeretne foglalkozni. Kiemelte, személyes küldetésének tartja a tudománybarát közgondolkodás kialakítását, ezért is hívta életre a programot, amely a magyarországi és a határon túli magyar középiskolákat célozza meg. Hozzátette, a program keretében megtartott előadásokat nemcsak a leendő kutatóknak szánják, ugyanis a tudományos gondolkodás ismerete és a tudományos eredmények értelmezésének képessége bármely hivatásban elengedhetetlen.

Az MTA elnöke arról is beszélt, a mai információáradatban a mindennapi életben való eligazodáshoz is szükséges ez a képesség. – Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen különbséget tudjanak tenni tudomány és áltudomány, tények és tévhitek, tudományos eredmények és összeesküvéselméletek között, ehhez pedig első kézből szerzett tapasztalatokra és viszonyítási alapra van szükség – fogalmazott Freund Tamás. Megjegyezte, a kutatások bizonyítják, hogy a társadalom számára az MTA a leghitelesebb közintézmény. Eddig mintegy 200 programot szerveztek, és folyamatosan bővül azoknak a középiskoláknak a köre, ahová visszatérnek az egykori tanulók előadásokat tartani.

A rendezvényen a tudományos pályát a Lovassyban végzett, ma már kutatóként dolgozó szakemberek – akik valamennyien az MTA köztestületi tagjai – népszerűsítették előadásukkal. Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika kutatólaborjának tudományos munkatársa, Domokos Mariann, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének tudományos munkatársa, Hartmann Bálint, a BME egyetemi oktatója, az Energiatudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa és Miklós István, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában