Az időseket is érinti az internetes csalás

Kortárs segítők hallgattak meg a minap rendőrségi előadást, majd adtak számot tudásukról a vetélkedőn az Ajkai Rendőrkapitányságon.

Tisler Anna

Futtató Norbert hasznos tanácsokkal látta elahallgatóságot

Fotó: Gyarmati László

Az előadáson elhangzott, hogy Ajkán működik Veszprém megyében az egyik legnagyobb létszámú kortárs segítő csoport. Ez is segít abban, hogy a városban elenyésző az idősek sérelmére elkövetett bűnesetek száma. Futtató Norbert rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, valamint Gaál Csaba rendőr őrnagy, kiemelt megelőzési főelőadó elmondta, a klasszikus elkövetési formák (miszerint kitépik a táskát a járókelő kezéből, betörnek a lakásba) ma a térségben nem fordulnak elő.

Ugyanakkor ma már a nyugdíjas generációt is érinti a bankkártyás vagy az internetes csalás, mivel egyre terjed a szépkorúak körében is a bankszámlahasználat, sokan használnak okostelefont, internetet, közösségi oldalakat. A bűnüldözők értesültek olyan esetről, hogy egy magát banki alkalmazottnak kiadó csaló telefonon felhív valakit és azt mondja neki, gyanús tranzakciót észlelt a számláján, ezért utalja át máshova a pénzét, ahol biztonságban lesz. Egyetlen bank sem csinál ilyet, akit ezzel az indokkal hívnak fel, gyanakodjon, és ne utaljon pénzt. Aki azzal hív fel egy idős embert, hogy hozzátartozója bajba került és sürgősen pénzre van szüksége, nem szabad vele szóba állni, és főképp nem szabad pénzt vagy más értéket adni neki.

Futtató Norbert hasznos tanácsokkal látta el a hallgatóságot Fotó: Gyarmati László

A rendőrségi előadást követően a hét csapat tagjai vetélkedőn adtak számot a tudásukról. Megosztott első helyen a Diabétesz és az Üveges Klub egyik csapata végzett, a második helyezést a Bánki, a harmadikat a VGV Klub érdemelte ki. Az ajándékokat Gyuris Mónika rendőr százados, az Ajkai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában