Divatos a roller: Nincs külön szabály az elektromos változatra

A segédmotoros kerékpárt érintő szabályok érvényesek az elektromos rollerre is, tudtuk meg a rendőrségtől. Egy gimnazista azt mondta, szívesen közlekedik ezzel az eszközzel.

Juhász-Léhi István, Kovács Erika

Elektromos rollerek egy dózsavárosi parkolóban Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Egyre népszerűbbek az elektromos rollerek, sokan dicsérik az új eszközt, de szép számmal vannak olyanok is, akik veszélyesnek tartják azt, hogy részt vesznek a közlekedésben, és tartanak tőlük.

Vivien, a Padányi-iskola végzőse a Naplónak elmondta, egy évvel ezelőtt kapta a szü­lei­- től az elektromos rollert. Mint fogalmazott, „azt hiszem, eltalálták ezzel a tökéletes ajándékot”. – Megkönnyíti a roller használata a mindennapokat. Nem csak praktikus, de élvezetes is vele az utazás – válaszolta kérdésünkre. – A város teljes területén használható, a dimbes-dombos területeken is tökéletesen helytáll. Egy teljes feltöltéssel pedig napokig járhatom vele a várost.

Kiderült az is, hogy Vivien nem hord sisakot, de mindig ügyel a biztonságra és a közlekedés szabályaira. A roller maximális sebessége óránként 25 kilométer. Vivien hangsúlyozta, ismeri a KRESZ-t, és ha van rá lehetősége, a bicikli­úton közlekedik a kétkerekű közlekedési eszközzel. – Igen, volt már veszélyes pillanatom a városban rollerezés közben – árulta el a gimis lány. – Olyan területről hajtott ki egy autó, ahol nem közlekedhetett volna, és ez váratlanul ért. Nagyon hirtelen bukkant fel.

Elektromos rollerek egy dózsavárosi parkolóban
Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a témát érintő megkeresésünkre közölte, a jogszabályok nem ismerik az elektromos roller járműkategóriát, így a rendőrség azzal kapcsolatos adatgyűjtést nem végez.

Kérdésünkre azt mondták, az elektromos rollert a szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában segédmotoros kerékpárhoz lehet hasonlítani, így a rájuk vonatkozó előírások érvényesek az említett rollerre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában