Kötelező a maszkhasználat a katolikus szentmiséken

A koronavírus-járvány fokozódó terjedésére tekintettel ismét korlátozó intézkedések lépnek életbe a katolikus templomokban.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay

Udvardy György érsek újabb rendelkezéseket hozott a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban. A Veszprémi Főegyházmegye templomaiban november 1-jétől a szentmiséken és egyéb liturgikus tevékenység során kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk használata, mind hívek, mind a ministránsok, liturgikus szolgálattevők részéről. A celebránsnak az áldoztatáskor kell maszkot viselnie. Kérik az alábbi intézkedések következetes betartását: A szentáldozáshoz járuló hívek csak közvetlenül az áldozás előtt vegyék le a maszkot. A celebráns és minden áldoztató a szentmisék előtt és után, illetve az áldoztatás megkezdése előtt fertőtlenítse kezeit. Az áldoztatás csak kézbe történhet.

A kézfogás a béke jelének átadási módjaként nem megengedett. A szenteltvíztartókat ki kell üríteni. A perselyezés a távozáskor, a kijáratnál legyen. Fertőtlenítsék a gyakran érintett felületeket (kilincseket, ajtókat, korlátokat, padokat), helyezzenek el kézfertőtlenítőt a bejárat közelében. Akik felső légúti betegség tüneteit észlelik magukon (köhögés, tüsszögés, orrfolyás), ne menjenek templomba és közösségbe. Ez esetben rájuk, mint minden betegre vonatkozóan, a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alóli felmentés érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában