Magyarország legjelentősebb ipari szerencsétlenségére emlékeztek

Tizenegy évvel ezelőtt, október negyedikén kora délután sújtott le a vörösiszap-áradat Kolontárra és környékére.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán polgármester

Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna

Magyarország legjelentősebb ipari szerencsétlenségére emlékeztek tegnap a településen, többek között fáklyás felvonulással.

Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna

A vörösiszap-katasztrófában tíz ember életét vesztette, csaknem százötvenen megsérültek és kórházi kezelésre szorultak. – A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. zagytározójából kiömlő vörösiszap teljesen megváltoztatta a környező falvak és Devecser lakosainak életét, és örökre bevésődött ez a nap a kolontári lakosok emlékezetébe is – hangsúlyozta Horváth Zoltán, Kolontár polgármestere.

Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna

A kolontári megemlékezés helyszínén a polgármester kiemelte: az emlékparkban egykoron házak álltak, és a helyiek békésen élték dolgos mindennapjaikat. – 2010. október negyedike örökre beégett emlékezetünkbe azért is, mert olyan kolontáriakat veszítettünk el, akik hősként mentek el közülünk. Pados Zsolt is hősként halt meg, hiszen akkor is segíteni akart másokon, amikor az ár elsodorta. Ahogy ezt a mérhetetlen veszteséget, tragédiát nem tudjuk elfelejteni, úgy nem feledkezhetünk meg arról az összefogásról és szeretetről sem, ami akkor hazánkban és szerte a világban kialakult a segíteni akarók között. Köszönettel és hálával tartozunk mindazoknak, akik a bajban velünk voltak – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Horváth Zoltán polgármester
Fotó: Ravasz- Rednágel Zsuzsanna

A megemlékezésen közreműködött Kegye János pánsíp­művész. A főhajtáson részt vett Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Burján Ernő, a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás elnöke és Gerecs István rendőr alezredes a Devecseri Rendőrőrs képviseletében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában