Önkéntesek Paloznakon: Több vagy, ha adsz!

Sokkal jobban odafigyelnek a környezetükre, a rászorulókra azok a gyerekek, akik részt vesznek az 72 óra kompromisszum nélkül című országos szociális önkéntes akció. Ezt mondta Kristály Kata önkormányzati képviselő Paloznakon, aki mindezt megszervezte a faluban, ahol ötven fiatal dolgozott szorgalmasan szombaton.

Kovács Erika

20211009 Paloznak. Önkéntes munkát végeznek a fiatalok a katolikus temetőben Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az elmúlt hétvégi, háromnapos önkéntes akciót Magyarországon a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház kezdeményezte és szervezte meg.

- Céljuk az, hogy összehívják Magyarország fiatalságát egy közös cél érdekében, hogy együtt tegyenek másokért, illetve környezetükért, érvelt Kristály Kata. A program helyi vezetője, szervezője hozzátette, az egész országban fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat, és megmutatják, ha összefognak, nagy dolgokat tudnak tenni. Paloznak idén már harmadik alkalommal csatlakozott az országos programhoz, idén több, mint 50 résztvevővel, akik a hideg és szeles időjárás ellenére is szorgalmasan dolgoztak a településen. Rendbe tették a református és a katolikus temetőt, virágot ültettek a Fő téren, összegyűjtötték a letört faágakat, templomot takarítottak, ruhákat és tanszereket gyűjtöttek a rászorulóknak, amit a Katolikus Karitászhoz juttatnak el. Közben jókat beszélgettek egymással a fiatalok, akiknek ennivalóról az önkormányzat, innivalóról pedig a Katolikus Egyházközség gondoskodott. Különféle felajánlásokból pedig süteményeket, pogácsát, fagylaltot is kaptak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Célunk, hogy a fiatalok megtapasztalják, hogy segíteni jó, és azok a gyerekek, akik részt vesznek az akcióban, sokkal jobban odafigyelnek a környezetükre, valamint a rászorulókra. Nem véletlen a háromnapos akció jelmondata: Több vagy, ha adsz! Jellemző az is, hogy nem csak ebben a 72 órában tekintik fontosnak az önkéntes munkát a fiatalok, hanem az év minden napján. Ők bizonyosan olyan felnőttek lesznek, akik nem riadnak meg az önkéntes munkától, a szociális segítségnyújtástól.

Érdeklődésünkre a fiatalok egyebek mellett elmondták, nagyon szívesen érkeztek az önkéntes munkára, amit már vártak, mert nagyon jó érzéssel tölti el őket, amikor látják, kezük nyomán tovább szépül Paloznak, és ráadásul végig jókedv kísérte a közös munkát. Örömmel dolgoztak, ültették a különféle növényeket, illetve virágokat a faluban, a munkát nagyon élvezték, mert együtt lehettek, miközben jókat beszélgettek egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában