Haltelepítés

2021.10.01. 11:30

Hatvan mázsa ponty került Csopakon a Balatonba

5946 kilogramm, háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba az Apáca strandon, szeptember 30-án, a déli órákban. A Balatonlelle-Irmapusztai Tógazdaságban nevelt halakat a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai engedték a tóba Csopakon. A telepítésnél jelen volt a helyi horgász egyesület vezetője is. Egy kisebb fuvarral 1058 kiló pontyot szállítottak Balatonlellére, a kikötőmólóra is.

Molnár Sándor

Hamvasi Miklós a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere a csopaki telepítéskor elmondta, hogy szeptember 27-én kezdte meg társaságuk az őszi lehalászást és a haltelepítéseket. Erre az időszakra nőnek meg olyan méretűre a halak, hogy már érdemes őket betelepíteni a Balatonba. Ezen a héten háromnyaras pontyok kerültek Irmapusztáról a tó Keleti-medencéjébe: Balatonföldváron, Balatonfűzfőn, Tihanyban, Siófokon, Csopakon és Balatonlellén telepítettek, illetve tervezik még, hogy Zamárdiba is visznek pontyokat a héten.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.veol.hu/wp-content/uploads/2021/09/3006286Haltelepites1.mp4"][/video]

A halgazdálkodó éves ponty telepítési kötelezettsége 300 tonna. Két-és háromnyaras pontyokat helyeznek a Balatonba, egészen addig, míg be nem fagy a tó. Ősszel még telepítenek süllőt is, és tavasszal, illetve nyáron más őshonos halfajok, például csuka, kősüllő, balin és compó is került a Balatonba.

Az évről-évre fejlődő pontyállomány kapcsán Hamvasi Miklós megjegyezte, hogy egyre több és egyre nagyobb pontyot lehet fogni a Balatonban. A nagyhalak esetében a legjobb visszacsatolást a nemzetközi horgászversenyek adják, ahol nagyon sok igazán méretes pontyot is fognak a horgászok. Az idei évben 55 nagy, 20 kilogramm feletti halat jelentettek be eddig a behúzós horgászok, akiknek kötelező ezt bejelenteniük, de ennél jóval magasabb lehet a megfogott nagyhalak száma.

 

– Az állományról elmondhatjuk, hogy európai szinten már nagyon híres, és szinte egyedülálló. A Balaton egy olyan komoly horgász víz, amelynek véleményem szerint nincs párja – fogalmazott a horgászturisztikai menedzser.

A csopaki pontytelepítésen Horváth Imre is jelen volt. A Csopak-Paloznak Horgász Egyesület elnöke örült neki, hogy ismét pontyok kerültek a tóba. Mint mondta, annál jobb a horgászoknak, minél több a hal a Balatonban. A nagy létszámú, mintegy 260 tagot számláló, jól működő egyesületnek, az ország minden tájáról, például: Győrtől- Budapestig, Szegedtől- Debrecenig – vannak tagjai. A horgászok az idei tavasz és nyár során is rengetegen jöttek le a Balatonra, és szép számmal fogtak is halakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában