Misszióba készülnek

2021.12.30. 13:00

Hadgyakorlat zajlott az újdörögdi bázison

Boszniai kiküldetésre készültek fel az EUFOR, azaz az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderő katonái az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi kiképzőbázisán: számos, a missziós felkészüléshez elengedhetetlen katonai mozzanatot hajtott végre itt a több katonai szervezetből kijelölt következő teljes váltás

Napló

Forrás: Magyar Honvédség

. A High Voltage 2021 elnevezésű komplex gyakorlat céljai között szerepelt számot adni a misszióba készülő állomány békefenntartó műveletekkel kapcsolatos ismereteiből. A lőgyakorlattal és tömegoszlatással színesített zárógyakorlat sikerén a manőverszázad dolgozott több napon át.


Az MH EUFOR 26. váltás kijelölt állományára a béketámogató művelet megtervezését, vezetését és végrehajtását bízták, ezek a mozzanatok a dimbes-dombos, festői környékkel megáldott Újdörögdön maradéktalanul teljesültek. 


A zárógyakorlaton felmérték a parancsnoki állománynak az együttműködés szervezésében tanúsított többnemzeti szemléletét, jártasságát. A magasabb készenlétbe helyezéssel kapcsolatos feladatok és járőrözési tevékenységek kerültek előtérbe, de a katonákkal begyakoroltatták a készenléti szakaszok kirendelését, a terület- és határzárást, valamint a tömegkezelési módokat. Emellett a misszióba készülő honvédek Újdörögdön szállítmánykísérést szerveztek, VIP személy kísérésének szituációjában vettek részt, továbbá sérült személyek és járművek kimentését is koordinálták, nem utolsósorban pedig objektum őrzés-védelmével kapcsolatos feladatokat is gyakoroltak. 

A katonák többek között tömegoszlatást is gyakoroltak Fotó: Magyar Honvédség


Egy alkalommal egy elképzelt helyzetet modelleztek a katonák: kis erejű ellenséggel vették fel a tűzharcot. Ez abból állt, hogy gépjárműről leszállva géppuskás katonák tűz alá helyezték a célpontokat, amelyek 50–100 és 150 méteren voltak kihelyezve. Ezek megsemmisítését követően a fegyverraktár biztosítására koncentráltak. 


– Vannak, akik először vesznek részt ezen a felkészítésen – mondta a helyszínen Rankay Ayrton hadnagy, aki a tömegkezelési mozzanat részleteiről is beszélt. A szimuláció során hőzöngő emberek betörtek a bázis területére, őket kétszakasznyi katona szorította ki onnan profi módon, mondhatni ,,rutinmunkával”. A gyakorlatot értékeléssel és az eredeti helyzet visszaállításával zárták.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában