Varázslatos gyerekbirodalom

2022.03.23. 20:00

Átadták a balatonalmádi bölcsődét

Rekord gyorsasággal készült el a városban az új ötcsoportos bölcsőde, amelynek hivatalos átadóját tegnap tartották. Varázslatos gyerekbirodalom épült, ahol 66 három év alatti csemetét tudnak majd ellátni az engedélyek megérkezése után, júniustól.

B. Virág Rita

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Ünnepélyes projektzáró eseményt tartottak annak apropóján, hogy elkészült a hőn áhított ötcsoportos bölcsőde Balatonalmádiban. Korábban az egykori Kánya-villában működött az egyik óvoda, most ezt és az udvarán található, egykoron konyhaként funkcionáló épületet alakítottak át kívül-belül, így az engedélyek megérkezése után júniustól megkezdődhet a nevelés az intézményben.

 

 

Az eseményt az Almádi Magocskák Óvoda Hóvirág csoportja nyitotta meg kedves műsorával. Ezt követően Kepli Lajos polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. A városvezető arról beszélt, a bölcsőde létrejöttét az előző képviselőtestületnek és az Aranyhíd Egyesületnek is meg kell köszönni, hiszen ők voltak azok, akik a pályázatot benyújtották. A ciklusokon átívelő beruházásra az államtól 550 millió forintot nyertek el. Végül igazi csapatmunkának köszönhető, hogy a márciusi átadóra mindennel elkészültek.

 

 

Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei miniszteri biztos kiemelte, az intézmény a gyermekek, a gondozók és a szülők igényeit is kielégíti, hiánypótló beruházás, amellyel Almádi is hozzájárul a kormány családpolitikai terveinek megvalósításához.

 

 

- Már a bejárásnál bebizonyosodott számomra, hogy ez nem csak egy bölcsőde, hanem varázslatos gyerekbirodalom. Az előző kormányzatok alatt egyáltalán nem volt példa ilyen bölcsődei fejlesztésekre. A kormány azonban nemcsak kötelezettséget adott a településeknek a bölcsődei szolgálatatás kialakítására, hanem biztosította a fejlesztési forrásokat, és a létesítmények megfelelő finanszírozását is a fenntartónak - hangsúlyozta.

 

 

A miniszteri biztos úgy fogalmazott, 2010-hez képest 70 ezerrel nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, vagyis 12 év alatt sikerült megduplázni. Veszprém megyében az elmúlt években folyamatosan nő a három év alatti gyerkőcök száma, és az új bölcsőde a település népességmegtartó erejére is hatással van.

 

 

Beckerné Sabján Ottilia, a Magocskák Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője beszédében azt mondta, húsz hetestől három éves korig fogadják majd a kicsiket. 

 

 

- A bölcsődei nevelés kiemelten fontos a korai szocializációban, amely a későbbi személyiségfejlődésre is hatással van. Itt szeretetben, biztonságban tudhatják majd a szülők legféltettebb kincseiket. Az elmúlt hetekben megtaláltuk a megfelelő vezetőt is, Jakabné Rácz Ildikó személyében. Még 16 kisgyermeknevelőt keresünk, akiknek feladata a közösségteremtés, a hagyományok megőrzése, az újdonságok bemutatása lesz. Fontos, hogy értéket adjunk át és olyan kapcsolatokat alakítsunk ki, amelyek segítségével jobb emberré válhatunk - húzta alá.

 

 

Kuti Attila, a beruházást végző cég ügyvezetője beszámolt a munkálatok folyamatairól. Hozzátette, kívül és belül a mai kor követelményeinek megfelelő az épület, napelemekkel, homlokzat- és tetőszigeteléssel. Az udvaron pedig a napvitorlás árnyékában fantasztikus homokozók, kismotoros pályák, egyéb játékok várják a gyerekeket.

 

 

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, 45 település tartozik a körzetéhez, mindegyikre saját gyermekeként tekint, minden beruházás a szíve csücske, azonban az almádi bölcsőde ezek között a kiemelt helyet foglalt el.

 

 

- Jogos igényt fogalmaztak meg a szülők, amikor azt kérték, épüljön bölcsőde a városban. Szerencsére nem a nulláról kellett indulnunk, mert a Kánya-villának köszönhetően támaszkodhattunk az elődök munkájára, értékeinket megbecsülve - fogalmazott.

 

 

Kontrát Károly részletezte, a kormány 177 milliárdot fordított a bölcsődei programra, s ennek köszönhetően a térségben 11 ilyen intézet épült és újulhatott meg. Az is fontos, hogy a bölcsődei dolgozók illetménye is jelentősen emelkedett az elmúlt év végén. Beszámolt még az almádi fejlesztésekről, és arról, hogy szívesen folytatja a munkát, ha bizalmat szavaznak neki a helyiek. 

 

 

- Szeretném, ha ezekben a nehéz időkben a márciusi ifjak legfőbb követelése ismét megvalósulhatnak: Legyen béke, szabadság és egyetértés! - zárta gondolatait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában