Építészeti díjpályázat

2022.03.26. 09:00

Csopaki a legszebb lakóház a Balatonnál

Csopaki a legszebb lakóház a Balatonnál, közölte a tavaly negyedszer kiírt építészeti díjpályázat eredményéről Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bírálóbizottság titkára, amit Balatonbogláron, a kultúrházban hirdettek ki nemrég.

Kovács Erika

Az építészeti díjpályázat lakóház kategóriájának győztese a csopaki lakóingatlan és kávézó lett

Forrás: Szervezők

Az Év balatoni lakóháza kategória győztese egy csopaki lakóház és kávézó lett, melyet Ujj Mészáros Krisztina tervezett. A legszebb gazdasági épületnek a pécselyi Balogh Pincészet bizonyult, melynek felelős építésze Cserháti-Czene Andrea. A pincészetet fenntartható, környezettudatos, modern technológiával építették. A középület kategóriában a balatonfenyvesi gyermektábor nyert, felelős építésze Dénes György. A Balatoni Szövetség különdíját kapta a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont. A központ felelős tervezője Mezei László, és a méltatásban elhangzott, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park újabb igényes látogatóközponttal gyarapodott, melyre az egyedi építészeti megoldások mellett az igényes anyaghasználat is jellemző. A Magyar Építész Kamara különdíját a felújított balatonboglári kultúrház nyerte el, amit Pór Péter tervezett. A Zala Megyei Építész Kamara különdíját nyerte el a Hévízen lévő, jó minőségű anyagokból épült és az utcaképbe jól illeszkedő Carbona társasház, felelős tervezője Bánfalvi Koppány. 

Az előzményekről elhangzott, az Év balatoni háza építészeti díjpályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve, tavaly negyedik alkalommal hirdette meg, melyet a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatott. A kiírásra a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, és 2013. január elseje után használatba vett épületekkel lehetett pályázni 2021. december 31-ig, az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete és az év balatoni üdülője/gazdasági épülete kategóriában. Fabacsovicsné Kovács Krisztina kiemelte, a felhívás célja volt a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése, illetve a figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített, példaértékű épületekre.

A bírálóbizottságnak, élén Füleky Zsolttal, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkárával tagja volt a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három balatoni megye építészkamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője. A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni az épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. A kiírásra 13 pályamű érkezett, ebből hat a lakóépület, öt a középület és kettő az üdülő/gazdasági épület kategóriát képviselte. A pályázatokból előzetes bírálat után kiválasztott nyolcat a zsűri, melyeket a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után ülésezett a bírálóbizottság, ahol döntöttek a helyezésekről, díjakról.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában