Minőségi borok versenye

2022.04.06. 06:50

Hét nagyarany és tíz arany minősítés az ötvennégy nevezésből

Egy év szünet után újra borversenyt rendeztek a településen a Balaton-felvidéki borvidék hegyközség támogatásával. A megmérettetésen Csali János polgármester üdvözölte a résztvevőket, megköszönve a termelőknek, hogy gondosan művelik szőlőjüket és megmérettetik boraikat.

Tóth B. Zsuzsa

Csali János polgármester Effenpergel Győzőt, a legjobb olaszrizling termelőjét köszönti

Forrás: Önkormányzat

Amint elmondta, az elmúlt év időjárási adatait tekintve kevés, mindössze 600 milliméternyi csapadék hullott, rendszertelenül elosztva. 

– A rügyfakadás késett, tavasszal keveset sütött a nap. Hűvös, borongós tavaszunk volt. Később a szőlő behozta a lemaradást, de hiányzott a tavaszi napsütés. A termésben magasabbak lettek a savértékek, aminek következtében időtállóbbak lesznek boraink. Az idei évben eddig elvégzett rügyvizsgálatok alapján elmondható, hogy a Badacsonyban szedett minták között egyik fajta esetében sem tapasztaltak a természetes rügypusztulást meghaladó mértékű fő- és mellékrügykárt. A vizsgált vesszőtartomány egészét tekintve az elhalt rügyek szétszórtan különböző rügyemeleteken találhatók, ezért ezekben az ültetvényekben a mellékrügyek képesek teljes mértékben kompenzálni a természetes rügypusztulás által okozott főrügyelhalást. A vizsgált mintákban fitofág, azaz növénykárosító atkafertőzést nem tapasztaltunk – mondta a polgármester. 

Az idei évben 54 bort neveztek a termelők a versenyre, a borbíráló bizottságban Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság titkára dolgozott, munkáját Tar Tiborné, a Sós István Borászati Technikum borásza, a Magyar Bor Akadémia tagja, továbbá Németh Iván, a Balaton-felvidéki borvidék elnöke, Németh­né Kopházi Valéria hegybíró, Németh László hegybíró és Tóth János Zoltán, a Vinum Vulcanum Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere segítette. A közönségzsűrit Németh Iván elnök irányította. Az értékelés során Kulka Gábor kiemelte a gazdák hozzáértését, melyet tükröz a borok minősége. Ezt bizonyítja a kiosztott hét nagyarany és a tíz aranyérem. A borverseny baráti beszélgetéssel és közös vacsorával zárult. 

A legmagasabb pontot kapott fehérbor termelője Csali János, a legjobb olaszrizling termelője Effenpergel Győző, a legjobb rozé termelője a Kovács pince, a legjobb vörösbor termelője Csali János lett. 

A közönségdíjat Benkő Gábor rozé bora kapta, a legidősebb termelő Szabó László, a legfiatalabb termelő Angelmann Félix volt a versenyen. Tar Tiborné különdíjat adott át a legjobb rozé bor termelőjének, a Kovács pincének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában