Kiváló a közbiztonság

2022.04.12. 11:30

Tisztújító közgyűlést tartott a megyei polgárőr szövetség

A Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége (VeMPSZ) a hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését. A 125 küldöttből 73-an vettek részt az összejövetelen, és újraválasztották az elnököt és az elnökséget.

Molnár Sándor

Az év veszprémi polgárőre díjat Borbély Zoltán vehette át Mezei Józseftől

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Mezei József, a VeMPSZ elnöke évértékelőjében kiemelte, hogy elismerés és tisztelet jár a polgárőrség minden tagjának az önkéntességükért, a közterületen végzett munkájukért és a töretlen elhivatottságukért, amelynek eredményeként Veszprém megye közbiztonsága tovább erősödött. Hozzátette azt is, hogy a megyei szövetség működése biztosított és kiegyensúlyozott volt. A polgárőrök jól teljesítettek Veszprém megyében, sikerült növelniük a pandémiás időszakban is a szolgálati órák számát. Egy polgárőr átlagosan 76,43 óra szolgálatot teljesített. Az elvégzett szolgálat értéke a kapott támogatás több mint ötszörösét tette ki.

A polgárőrök amellett, hogy végzik a napi közterületi, bűnmegelőzési feladataikat, részt vesznek a határvédelemben és a menekültek ellátásában, irányításában is. Az idei tervek kapcsán az elnök megjegyezte, hogy szeretnék növelni a polgárőr-egyesületek létszámát, illetve a szolgálati órákat, továbbá előre akarnak lépni a megyei iroda kivitelezésében, folytatnák a tavaly elmaradt képzéseket, és egy jó hangulatú polgárőrnapot is tartanának. Fontos feladatuk lesz a fiatalítás, mert a polgárőrök átlagéletkora 55–60 év között van a megyében. 

Túrós András, az Orszá- gos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke megjegyezte, hogy alapvetően elégedettek a Veszprém megyei polgárőrök munkájával. Az elnök nagyra értékeli azt, hogy a lakosság majdnem egy százaléka, azaz 3080 polgárőr teljesít szolgálatot megyénkben. Stabil az egyesületek száma is, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az aprófalvas Veszprém megye 117 településén nincs polgár- őr-egyesület, de szeretnék, ha létrejönne. Az elnök elmondta azt is, hogy a polgárőrségnek van rangja, a kormányzat és az önkormányzatok 60-70 százaléka is kiemelten támogatja a polgárőrséget. Az országban 650 polgármester és 2500 önkormányzati képviselő is polgárőr, sőt az új parlamentben 12 olyan országgyűlési képviselő lesz, aki tagja valamelyik polgárőr-egyesületnek. Túrós András elmondta: plusz hétmillió forint érkezik az OPSZ-től a megyébe, az összeget formaruha-vásárlásra, informatikai fejlesztésre és kerékpárok, illetve segédmotoros kerékpárok beszerzésére fordíthatják majd az egyesületek. 

Anda György, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese gratulált az eredményekhez. Hangsúlyozta, hogy az a közbiztonság, amely ma a megyét jellemzi, nem lenne ilyen jó szinten a polgárőrök tevékenysége nélkül. Kérte a polgárőröket, hogy minél nagyobb számban legyenek kint a közterületeken, akár önállóan, akár a rendőrséggel közösen, és a járási koordinátorok, egyesületi vezetők még jobban működjenek együtt a helyi rendőri vezetéssel. A közeli feladatok közül kiemelte a megyét is érintő Giro d’Italia kerékpárversenyt, amelynek biztosításához mintegy 450 emberre lesz szükség. 

A közgyűlésen elismeréseket is átadtak a huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végző polgárőrök részére. Az év veszprémi polgárőre címet Borbély Zoltánnak ítélte oda Veszprém megyei jogú város közgyűlése 2022-ben. A díjat Mezei József adta át a kitüntetettnek. A rendőr alezredes a Balatonalmádi Rend- őrkapitányság vezetője, aki a rendőri hivatása mellett 1991-től polgárőrködik. A Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnökségében 26 éve tevékenykedik, jelenleg elnöki tanácsadóként, és tavaly újjászervezte a megyeszékhelyen a korábban megszűnt polgárőrséget. 

Az elismerések átadása után újabb négy évre Mezei Józsefet választotta meg egyhangúlag a 73 küldött a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetsége elnökének. Megválasztották a szövetség elnökségét is, valamint döntöttek a felügyelőbizottság tagjairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában