Ünnepi állománygyűlés

2022.05.19. 20:00

A Magyar Honvédelem Napját ünnepelték Veszprémben

Bár a fegyverek, az egyenruhák mások, de a zászló, az eskü, a becsület pontosan ugyanazt jelenti ma is – zászló a zászlónak, honvéd a honvédnak örököse. Május 21.-e az emlékezés, a hazát hősiesen védelmezők előtti tisztelgés ünnepe, ugyanakkor ez a nap honvédelmünk jelenének és jövőjének ünnepe is – fogalmazott Pék Tibor ezredes.

Molnár Sándor

Berec Zoltán dandártábornoktól, az MH LMVIK parancsnoka adott át elismeréseket az Agórában

Forrás: MH LMVIK / Szedmák Péter

Ünnepi állománygyűlést tartott az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ a Magyar Honvédelem Napja alkalmából az Agóra Színháztermében. Pék Tibor ezredes, az MH LMVIK Légi Irányító Központ központparancsnoka ünnepi beszédében kiemelte, hogy a Honvédelem Napján egy tiszta, egyszerű és világos akaratot ünneplünk. Az akaratot, hogy Magyarország legyen. Ezt akarták 1848-49 magyarjai, akik kinyilvánították, hogy a magyar nemzet szabadságot, egyetértést és polgári jogegyenlőséget kíván, ezért helyezték a haza ügyét minden elé – fogalmazott a szónok. Pék László megjegyezte még, hogy 1848 májusában megszületett a magyar modern honvédség. Az ország megszervezte saját védelmét, tízezrek álltak önkéntesen honvéd katonának, akik aztán lelkes önkéntesekből igazi katonákká váltak a csaták hevében. 

Az ünnepi állománygyűlésen elismerések, oklevelek és emléktárgyak átadására is sor került, amelyeket Berec Zoltán dandártábornoktól, az alakulat parancsnokától vehettek át a kitüntetettek. 

Pék Tibor ezredes mondott ünnepi beszédet a Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett állománygyűlésen
Forrás: MH LMVIK / Szedmák Péter

Elhangzott az is, hogy a Stefánia Palotában megrendezett központi ünnepségen, kimagasló munkája elismeréseként a honvédelmi miniszter a Szolgálati Érdemjel Ezüst-fokozatát adományozta Bardon Tamás ezredesnek, az MH LMVIK parancsnokhelyettesének, valamint az elismerés bronz-fokozatát Vitera Roland őrnagynak, a Légi Irányító Központ csoportparancsnokának. Badics Ildikó alezredes, a Jogi-és igazgatási főnökség főnöke, a jogszabályalkotás szakterületén végzett áldozatos munkája elismeréseként a Szolgálati Érdemjel Arany- fokozatát vehette át.  

Forrás: MH LMVIK / Szedmák Péter

Az ünnepi műsor kulturális programjaként a Csermák Antal Művészeti Iskola volt és jelenlegi tanítványai léptek színpadra. A fúvós együttes előadásában népszerű filmzenés dallamokat hallgathatták meg a résztvevők. 

Kulturális programjaként a Csermák Antal Művészeti Iskola fúvós együttese lépett színpadra
Forrás: MH LMVIK / Szedmák Péter

Felcsendült a Vadászinduló, Kék rapszódia és a Milyen szép a világ, és részletek hangzottak el például A gyűrűk ura, az Aladin és a Karib-tenger kalózai című filmek zenéjéből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában