Kampány a biztonságért

2022.05.29. 17:00

Élet vagy halál? El lehet kerülni a vasúti tragédiákat

Tragikusan indult a magyar vasútnál az év, május végére már riasztóan sok, 43 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben tizennyolcan vesztették életüket, többen, mint tavaly egész évben. Ezért a nyáron a Balatonnál kampányol a biztonság mellett a MÁV és a rendőrség, közölte lapunkkal a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága az első balatonszemesei tájékoztatójukról.

Kovács Erika

Négy fiatal halt meg egy vasúti átjáróban, egy életveszélyesen megsérült Tapolcánál január elsején, amikor a sofőr a piros jelzés ellenére hajtott a sínekre

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Azt írták, a MÁV közel két hónapja indította el vasútbiztonsági kampányát, hogy felhívja a figyelmet a KRESZ betartására, a szabálykövető, körültekintő közlekedésre. A nyári szünet ideje alatt sokan pihennek a Balatonnál, ezért a vasúttársaság a következő hónapokban a tó körül folytatja baleset-megelőzési kampányát. Kiemelték, ez az év drámai romlást mutat a vasúti baleseti statisztikákban. Az első öt hónapban már 43 vasúti átjárós baleset történt, ez 17-tel több, mint egy évvel korábban. Ennél is rémisztőbb, hogy ezek a balesetek már 18 áldozatot követeltek, ez tizeneggyel több, mint tavaly májusig. Tavaly egész évben nem vesztették ennyien életüket az átjárókban. 

Magyarországon a vasúti átjárók védelme, biztosítási módja mindenhol megfelel az előírtaknak. A MÁV teljes hálózatán vasúti hibából 2008 óta nem történt halálos baleset, a tragédiákhoz mindig a KRESZ-szabályok megszegése vezetett. A járművezetők a maguk és utasaik életét, testi épségét kockáztatva gyakran a piros jelzés ellenére hajtottak a vonat elé, többen gyalog vagy kerékpárral mentek át tilosban az átjárón, felelőtlenségükért súlyos árat fizettek. Az egyéb vasúti balesetek, a gázolások halálos áldozatainak száma is magas, ezek főleg a tiltott helyen tartózkodás vagy a mozgó vonatra fel-, illetve arról történt leugrás miatt adódtak. 

Sokan nem gondolják, hogy a figyelmetlenség és a szabályszegések veszélyeztetik a vasutas dolgozókat és a vonaton tartózkodó utasokat is. 2010 óta vasúti átjárós balesetben 15 vasutas vesztette életét, és többen súlyosan megsérültek. Nyáron a nyaralók a síneken, illegális átjárókon átkelve próbálják mindössze pár perccel lerövidíteni az utat, annak ellenére, hogy ezzel sokszor egész családjuk, gyermekeik életét veszélyeztetik. Az elmúlt tíz évben a Balaton környékén lévő útátjárókban 21 baleset történt.

A mozdonyvezetők nyílt levélben kérték a közúti közlekedőket a figyelmes és szabálykövető közlekedésre. Balesetnél ugyanis ők szembesülnek először a tragikus következményekkel, a hatóság megérkezéséig ők kezelik az eseményeket. A legtöbben egész életükön át hordozzák az ütközések, gázolások traumáját.

Mindezek miatt a MÁV áprilisban indította el a vasútbiztonsági kampányát az „erjhaza” című oldallal, amelyen elrettentő baleseti helyszíni fotókat, vasútbiztonsági információkat, videókat mutatnak meg. A vasúttársaság célja, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassa üzenetét: járművel vagy gyalogosan is élet-halál kérdése lehet a KRESZ-szabályok betartása! Kijelentették, a balesetek megelőzéséért minél szélesebb körű össztársadalmi összefogásra van szükség, melyhez segítségül hívták a médiát is: figyelemfelkeltő információkat készített a Helyi Rádiók Országos Egyesülete és a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesülete. A MÁV egész évben tartó baleset-megelőzési kampányát nyáron a balatoni vasútvonalaknál folytatja: júniusban a déli parton, júliusban és augusztusban az északi parton, a legforgalmasabb útátjáróknál kampányolnak. 

Az eddigi legtragikusabb idei vasúti balesetről lapunkban megírtuk, négy fiatal halt meg, egy életveszélyesen megsérült egy tapolcai balesetnél január elsején, amikor a sofőr feltehetően a piros jelzés ellenére hajtott a sínekre, és összeütközött egy vonattal. Egy nyugdíjas mozdonyvezető pedig arról beszélt, hogy ma is a legszörnyűbb álmai közé tartozik, amikor a piros jelzés ellenére hajtottak, illetve mentek a sínekre az emberek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában