Közgyűlés Döbröntén

2022.05.24. 09:00

Országos találkozóra és a népszámlálásra készülnek az evangélikusok

A Szélrózsa találkozóról, az Evangélikus Presbiterek Országos találkozójáról és a népszámlálásról beszélt előadásában Prőhle Gergely a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye közgyűlésén Döbröntén.

Balla Emőke

Prőhle Gergely tartott előadást a megyei közgyűlésen

Forrás: Veszprémi Evangélikus Egyházmegye

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szólt arról, hogy jelenleg a népszámlásra való felkészülés a legfontosabb feladatunk. Lényeges, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik távolabb kerültek az egyháztól. Az online kérdőívet október 1. és 15. között lehet kitölteni, a személyes válaszadásra október 17. és november 20. között lesz lehetőség. Egyházunk felelőssége erősíteni a közösséget, hogy minél többen megvallják felekezeti hovatartozásukat, 2011-ben 215 ezren vallották magukat evangélikusnak. Törekedni kell arra, hogy öt embert megszólítsunk, mondta Prőhle Gergely.

Gyermekek és fiatalok, evangélikus családok lehetnek együtt az immár tizenharmadik alkalommal szervezendő Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón, melyet Közöttetek van címmel szerveznek Gyulán július 13-17. között. Az idei év legnagyobb hazai evangélikus rendezvényét, az Evangélikus Presbiterek Országos Találkozóját (EPOT) szeptember 24-én, szombaton tartják a budapesti Hungexpo területén. Az EPOT olyan konferencia lesz, amely gyülekezeteink, intézményeink vezetőinek és munkatársainak ad lehetőséget a találkozásra, egymás építésére, hangsúlyozta az országos felügyelő. A program a korábbi országos találkozókhoz hasonló, együtt lehetnek lelkészek, presbiterek, gyülekezeti tisztségviselők, intézmények vezetői, kiemelkedő munkát végző munkatársak. A rendezvényen több szekcióban – Merítsünk spirituális forrásainkból!, Tanuljuk a Krisztust!, Éljük meg a hitünket!, Működjünk együtt, mint egy test tagjai!, Látni, látszani, láttatni - beszélgethetünk majd, a nap témája az egyik evangélikus ének kezdő sora: „Elfogadtál ás elhívtál”.

Az egyházmegyei közgyűlésen Polgárdi Sándor esperes, majd Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelő számolt be az elmúlt fél évben történt eseményekről, hálaadó alkalmakról, istentiszteletekről, orgonafelújításokról, egyházmegyei hittanversenyről, ifjúsági- és missziói pályázatokon, valamint a Magyar falu program keretében elnyert összegekről. Gabnai Sándor zsinati küldött a zsinat munkáját ismertette. Beszélt arról, hogy kiemelkedő szakmai munka jellemzi az Evangélikus Hittudományi Egyetemet, de sajnos nagyon kevesen jelentkeznek lelkésznek. Szó volt arról, hogy a lelkészek 65 (plusz, mínusz két év) mennek nyugdíjba, de akár 70 év is lehessen a korhatár.

A közgyűlésre evangélikus polgármestereket, képviselőket is meghívtak, közülük nyolcan vettek részt a programon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában