Maradandót alkottak

2022.09.13. 11:30

Bányásznap Várpalotán: őrzik az összetartozás érzését

Idén is két helyszínen, a Szent Borbála téren és a Thury-várban tartottak megemlékezéseket Várpalotán a 72. városi bányásznapon.

Szabó Péter Dániel

A megjelentek a balesetben elhunyt bányásztestvérek emléktáblájánál helyezték el a tisztelet virágait és koszorúit

Fotó: Szabó Péter Dániel

A nap a hagyományoknak megfelelően a Rákóczi Telepen indult. A Várpalotai Bányász Fúvószenekar térzenéjét követően a bányász emlékhelynél Kolláth János, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete főkönyvelője köszöntötte a megjelenteket. – A Szent Borbála téren emlékezzünk meg arról, hogy a legtöbb bányász innen, a Rákóczi Telepről indult a föld alá, s itt élte életét. Nem véletlen, hogy a városrészben még erősen él a bányászat hagyománya, őrzik az összetartozás, az egymásért való felelősségvállalás érzését, aminek szép és beszédes jelképe a Szent Borbála emlékmű – mondta el Kolláth János.
Várpalota múltja összeforrott a bányászattal, településünk gazdaságának fundamentumát, várossá válásának lökését a bányászat adta meg, fogalmazott köszöntőjében Campanari-Talabér Márta. Városunk polgármestere a várpalotai bányászat évszázados történetének főbb momentumait is kiemelte, majd a napjainkban tapasztalható energiaválságról szólt. 
– Az energiaválság ráirányította a figyelmet a szénbányák fontosságára, a kormány a termelés fokozását irányozta elő. A technológiai és ipari miniszter a Salgótarjánban rendezett 72. Bányásznapon bejelentette, hogy a kormányzat hétpontos intézkedési tervet fogadott el, amelynek része a mátrai erőmű újraindítása, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozása, valamint a hazai gáztermelés növelése – mondta el a polgármester. 
A városi bányásznap ezt követően a Thury-várban folytatódott. A gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjtemény előcsarnokában Szeszák Mátyás csont- és fafaragó alkotásaiból nyílt kiállítás, majd a Thury-teremben Katona Csaba alpolgármester szólt a megemlékezőkhöz. Kiemelte, a várpalotai bányászok maradandót alkottak. Van mire büszkének lenniük, hiszen nekik és tevékenységüknek köszönhetőek többek között a város kulturális és sportegyesületei is. 

Katona Csaba alpolgármester kiemelte, a várpalotai bányászok maradandót alkottak
Fotós: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Hargittai László, a Várpalotai Bányász Nyugdíjas Klub elnöke adta át a bányászkorsókat és emléklapokat a jubiláló szakszervezeti tagoknak, majd a bányásznap a várban koszorúzással zárult, a megjelentek a gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjtemény bejáratánál, a balesetben elhunyt bányásztestvérek emléktáblájánál helyezték el a tisztelet virágait és koszorúit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában