Gyöngyszem a Balaton-felvidéken

2022.09.22. 16:00

Különleges értékek találhatók Pécselyen

Szerencsések vagyunk, mert Pécsely természeti adottságai mellett nagyon sok tárgyi, építészeti értéket is magáénak tudhat – fogalmazott Burgyánné Czibik Éva az Éltető értékek, éltető közösség, illetve értékszemle Pécselyen című rendezvény megnyitóján a Millenniumi parkban az elmúlt hétvégén. Az eseményt az Agrárminisztérium és a hungarikumbizottság támogatta.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A két nap alatt az iskolánál, a református templomban és a Zádor-hegyen lévő várnál rendkívül gazdag programsorozattal várták az érdeklődőket. 
– Nagyon fontos Pécsely életében, hogy a helyi értékeket megőrizzük, hogy gyermekeink, unokáink is megismerjék a település múltját ezeken az értékeken keresztül – fogalmazott Burgyánné Czibik Éva. Pécsely polgármestere hozzátette, régóta tervezték, hogy a még fellelhető, Pécselyen található értékeket könyv formájában összegyűjtik. Ezért is nagy öröm volt számára, hogy civil kezdeményezésre megalakult a Helyi Értéktár Bizottság 2020-ban, amelynek elnöke Balogh Ernőné vertcsipke-készítő, népi iparművész, szakoktató. Feladatuknak pedig a helyi értékek felkutatását és összegyűjtését jelölték meg. A sikeres gyűjtőmunka eredménye a 2021-ben megjelent Pécsely gazdagsága – Éltető értékeink nyomában című kiadvány. 
Ezzel azonban nem ért véget a bizottság munkája, hiszen azóta is folyamatosan kutatják a helyi értékeket, aminek az eredménye, hogy tovább gazdagodott a település értéktára idén májusban. Ezek: az Arias Borászat, a Balogh Pincészet, a Mészáros Pincészet, Kovács Imre citerakészítő és a dunántúli hasas citera, a csipkeverés múltja és jelene Pécselyen, illetve a Pécselyi Szövő Műhelygaléria hagyományteremtő, alkotó tevékenysége. 
A település elöljárója egyebek mellett megjegyezte, a faluban is érzékelhető a turizmus fellendülése, egyre többen látogatnak el a településre és keresik fel a helyi, valamint környékbeli látványosságokat. 

A kétnapos rendezvényen is azt tűzték ki célul, hogy minél többen megismerjék értékeiket, illetve azok történetét. Szerveztek egyebek mellett különféle előadásokat, vertcsipke-, valamint fotókiállítást, néptáncos programokat, templomi koncerteket, kézműves-foglalkozást, közös szőlőpréselést, mustkóstolást, túrákat, borbemutatót. 
– Kívánom, hogy ismerjenek meg minél több helyi értéket, amelyre a település és jómagam is nagyon büszke vagyok – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában