Kutatók Éjszakája a Pannon Egyetemen

2022.10.02. 15:00

A klímaszorongás, látványos kísérletek és a vállalatvezetés is terítéken volt

A Pannon Egyetem veszprémi kampuszai pénteken este megteltek érdeklődőkkel, hiszen az intézmény idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz.

Horváth Virág

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A Pannon Egyetem az általa képviselt tudományterületek mindegyikén (gazdaságtudományi, mérnöki, informatikai, bölcsészet- és társadalomtudomány) változatos, érdekes, látványos előadásokat, bemutatókat kínált minden korosztály számára.

Az érdeklődők például betekintést nyerhettek egyes laboratóriumokba, mikroszkópon úszó baktériumokat és különböző formájú fehérje polimereket nézhettek meg, kipróbálhatták, milyen egészen kicsi térfogatokkal dolgozni, a kisebbek pedig fonással készíthettek különböző mintázatú egyenes és helikális fehérje polimereket. A Gazdaságtudományi Karon mindeközben egy vállalat irányításán keresztül ismerhettük meg a gazdaság fontos területeit, és egyszerre a kar szakjait. Egy sor pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing és egyéb feladatok megoldása során mi is kipróbálhattuk magunkat egy vállalat vezetőjeként. Emellett a Mérnöki Kar is izgalmas kísérleteket mutatott be az alsó kampuszon, megfigyeltük, hogy miként viselkednek a hétköznapi anyagok alacsony hőmérsékleten, folyékony oxigént állítottunk elő és nitrogénhajtású ágyút is készíthettünk.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon történelemtudománnyal és filozófiával is várták a látogatót, valamint Herzog Csilla, a kar oktatója a klímaszorongás szociológiai aspektusait mutatta be a jelenlévőknek. Előadását hatalmas érdeklődés övezte, hiszen kutatási eredményei nagyon aktuálisak napjainkban, illetve az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor készülő ismeretterjesztő dokumentumfilmjének, a There Is No Planet B-nek is ez a kutatás adta az alapját.

 

A Pannon Egyetem kommunikációs munkatársa a Napló kérdésére elmondta, a tavalyi Kutatók Éjszakáját beárnyékolta a covid-járvány, emiatt csak online formában lehetett csatlakozni az eseményhez, idén azonban már személyesen várták az érdeklődőket. Az előző évekhez képest sokkal több résztvevőt vonzottak az előadások, a legtöbb helyre nagyon hamar be is telt a regisztráció. Hozzátette, azoknak az érdeklődő csoportoknak sem kell szomorkodniuk, akik nem tudtak csatlakozni a Kutatók Éjszakája programokhoz, hiszen az egyetem új kezdeményezéssel, az Open Universityvel egész évben testközelbe hozza a tudományt. Az egyetem kapui nyitottak, bármikor jelentkezhetnek csoportok előadásokra az intézmény falain belül, illetve jelentkezést követően a tudomány házhoz is megy akár tanóra keretén belül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában