Kassai Lajos

2022.10.31. 11:30

Világhírű lovasíjász a sümegi arénában

Parádés bemutatóval nyűgözte le a közönséget Kassai Lajos íjkészítő, világbajnok lovasíjász, a modern kori lovasíjászat megteremtője tanítványaival együtt a zsúfolásig megtelt, nyolcszáz férőhelyes téli színházban, illetve arénában október 28-án és 29-én, amit más programokkal együtt a helybelieknek ajándékba adta Papp Imre várkapitány.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Alkalomhoz illő zene mellett valósággal berobbantak gyönyörű és rendkívül fegyelmezett arab lovaikon, illetve gyalogosan a sümegi arénába Kassai Lajos világhírű lovasíjász és tanítványai, aztán az öveikbe helyezett íjakat egymás után, villámgyorsan kirántva és ugyanebben a szédületes tempóban, hajszálpontosan eltaláltak minden célpontot. Kassai Lajos azt is bemutatta, miként készül hatodik Guinness-világrekordjára, miszerint vágtató ló hátáról tizenhét korongot lő le. A látvány lélegzetelállító volt.
A lovas íjászok bemutatója előtt lovagi tornával is megajándékozta a sümegi embereket Papp Imre várkapitány és családja. A középkor hangulatát idéző bemutató gondosan felépített, korhű forgatókönyv szerint zajlott, Szabó Gábor várnagy vezetésével. Így a királyi pár bevonulása után a sümegi, valamint a mongol férfiak lovas bemutatója ezúttal is parádés volt, kivételes tehetségről tett bizonyságot, a lovak szépsége, tudása pedig külön lenyűgözte a látottak miatt gyakran állva tapsoló közönséget. A lovasoknak, illetve a lovaknak nem okozott gondot az sem, amikor égő rúd felett kellett átugraniuk, a sümegi és a mongol harcosok pedig „élesben”, a nézők szeme láttára küzdöttek meg egymással, a középkori fegyvereikkel, melyek hordozásában egy magabiztos, határozott kisfiú, a nyolcéves Attila is segített nekik. A bemutató különlegességét adta Pápai Kíra lovas-énekes, aki gyönyörű paripán ülve szép dalokkal bűvölte el a közönséget, miközben remekül lovagolt is. Az izgalmas és rendkívül érdekes lovagi és íjászbemutató után Kassai Lajossal beszélgetni is lehetett a Hotel Kapitány telt házas báltermében. A világbajnok lovasíjász egyebek mellett utalt arra, hogy évtizedek óta szenvedélye az íjászat, a történelem, különösen a Honfoglalás kora, és 34 éves barátság fűzi Papp Imre sümegi várkapitányhoz. Hisz abban, hogy a család, a pedagógus mintát, példát adhat a gyermekeknek ahhoz, hogy a mostaninál jobban vigyázzunk a valós értékekre, a környezetünkre. 

Szerinte az is hasznos az életben, ha a fiatalok, illetve a felnőttek megtapasztalják, illetve megismerik az élet nehézségeit, a kemény és nehéz munkát, a múltat, a történelmet. Ezért, ahogy mondta, a völgyben, szívesen fogad minden látogatót, ahová mások mellett a Színház és Filmművészeti Egyetemről is érkeznek osztályok. Mint ismert, Kassai Lajos az 1980-as évek végén kezdte kidolgozni a lovasíjászat sport szabályrendszerét, majd 1994-ben megszervezte az első lovasíjász versenyt, amivel megteremtette a modern kori lovasíjászatot. A Kassai Lovasíjász Iskola és a lovasíjász sportág központja a Kaposmérő melletti Kassai-völgy, mely a világ legjobban felszerelt lovasíjász központja és itt van a világ egyetlen fedett lovasíjász pályája is. A völgybe a világ minden pontjáról érkeznek a lovasíjászat iránt érdeklődők. 2012 szeptemberében a Kassai-féle lovasíjász módszert felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, egy évvel később pedig a Kassai-féle lovasíjász módszer a Hungarikum címet is elnyerte. Ötödik Guinness világrekordját a Budapest Sportarénában 2011 végén állította fel, amikor 14 darab 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 19,85 másodperc alatt, egy vágtató ló hátáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában