Az incidensreagálási képességet tesztelték

2023.01.10. 10:00

Kiberbiztonsági gyakorlat a hazai bankszektorban

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) komplex kiberbiztonsági gyakorlatot hajtott végre a hazai bankszektor szereplőinek bevonásával az elmúlt év végén.

Szijártó János

A kiberfenyegetések ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek, így a szervezetek incidensreagálási képességének rendszeres tesztelése elengedhetetlen

Fotó: Szijártó János/Napló

A szervezetek incidensreagálási képessége tesztelésének leghatékonyabb módja egy kibergyakorlat lefolytatása. A kiberfenyegetések ─ mint például a zsarolóvírusok ─ ma minden korábbinál nagyobb veszélyt jelentenek. Mindez különösen a társadalmi és gazdasági folyamatok működéséhez létfontosságú szolgáltatást nyújtó szolgáltatási ágazatok esetében teszi indokolttá a rendszeres gyakorlatozást.

Amint az intézet közleményéből kiderül, a gyakorlat során a szervezetek incidenskezeléssel összefüggő procedurális és technikai képességei mellett a döntés-előkészítési, hatósági és sajtókommunikációs folyamatok is a teszt tárgyát képezték. A gyakorlat kerettörténete a hacktivizmus és terrorizmus jelenségeire épült. A szervezetek értesítést kaptak a támadásról, amelynek vizsgálatát saját kompetenciában kellett végrehajtaniuk, különböző technikai és médiahírek segítségével, kiszűrve a félrevezető, a vizsgálatok eredményességét hátráltató információkat.

A gyakorlatot 2022 decemberében értékelték, s eszerint a részt vett szervezetek tanúbizonyságot tettek fejlett technikai-elemzési és incidenskezelési képességükről, valamint együttműködő készségükről, ami szükséges az informatikai incidensek hatékony kezeléséhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában