Veszprém megyei hírei

2023.01.18. 09:00

Új táblák a vármegye határán, ökumenikus imahét és időszakos lezárások Veszprémben

Az elmúlt napok hírei Veszprém megyéből.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ökumenikus imahét a hívők egységéért

Irgalmas részvéttel hajoljunk le a bajba jutott emberekhez – mondta Takáts István érseki általános helynök, főszékesegyházi plébános a veszprémi imanyolcad nyitó istentiszteletén a Kálvin parki református újtemplomban. A Krisztus-hívők egységéért idén is megrendezik az ökumenikus imahetet/imanyolcadot január 15-e és 22-e között. Az imahét anyagát és istentiszteleti rendjét a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze. A minnesotai keresztények a következő szentírási szakaszt választották útmutatásul az ökumenikus imahétre: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra…” – írta meg a Napló.

Már a táblákon is visszatértek a vármegyék

Január 1-jétől nem megyék, hanem vármegyék vannak Magyarországon. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályvezetője a veol.hu kérdésére elmondta, társaságuk az országos közúthálózatot érintően összesen 714 darab vármegyehatár-jelző tábla üzemeltetését látja el. Kiderült az is, mennyi táblát kell cserélniük az utakon Veszprém vármegyében: Veszprém vármegyében 39 tábla érintett. A mellékúti táblák kihelyezése jelenleg is folyamatban van, január végére valamennyi táblacsere megvalósul a vármegyében.

A sváb lakosság kitelepítésére emlékeztek

A svábok kitelepítésének 75. évfordulóján Bánd, Márkó és Herend német nemzetiségi önkormányzata emlékmenetet szervezett. Az összefogás és a közös emlékezés hagyománya onnan ered, hogy a három településről a kitelepítésre ítélt sváboknak a herendi vasútállomáson kellett jelentkezniük és az ismeretlenbe indulniuk 1948. január 13-án. Erről is beszélt a Naplónak Hudi Katalin, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata veszprémi regionális irodájának vezetője. "Ezeket a településeket összeköti a közös múlt, ezért összefogtunk, és megszerveztük az emlékmenetet" – mondta az irodavezető.

Időszakos lezárások a belvárosban

Forgalomkorlátozások és lezárások lesznek január harmadik és negyedik hetében a veszprémi belváros több pontján az Európa Kulturális Fővárosa program január 21-i ünnepélyes megnyitója miatt – hívta fel a figyelmet a Napló. A szükséges építési és bontási munkálatok miatt időszakosan lezárják az Óváros téri parkolót január 19-én, 20-án, 21-én, 22-én és 24-én, valamint a Cserhát-lakótelep 4–5. közötti parkolót 22-én és 24-én – közölte a Veszprém–Balaton 2023. Zrt. Január 21-én, szombaton 14 óra és január 22., vasárnap hajnali két óra között lezárják a Brusznyai Árpád és az Óvári Ferenc utcát a gyorsétterem melletti körforgalomtól az Iskola utcáig, valamint a húszemeletes épülete mögötti parkolót, továbbá a Szeglethy és a Horgos utcát.

Újranyitott a Tegularium

Új gyűjteményi darabokkal kibővített tárlattal nyitott újra a Tegularium/Téglagyűjtemény a Dubniczay-palotában. A téglatörténeti állandó kiállításon a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek az egyik legalapvetőbb építőanyag ipartörténetre, valamint művészet- és civilizációtörténetre gyakorolt hatásával – számolt be róla a veol.hu.

Ki lesz az év mentőse?

Az Év Veszprémi Mentőse díjra vár jelöléseket az önkormányzat január 31-ig. Az elismerést az a veszprémi mentőállomás állományába tartozó mentős kaphatja meg, aki példamutató munkát végzett a betegellátásban. A személyi javaslatot a Közép-dunántúli Regionális Mentőszervezet vezetőjének kell megtenni. A díj adományozását bármely veszprémi bejelentett lakóhellyel rendelkező természetes személy, veszprémi székhelyű jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezheti. Az előterjesztett javaslatokat a közjóléti bizottság véleményezi és terjeszti a közgyűlés elé – írta meg a Napló.

Emlékérem a magas színvonalú munkáért

Az idei városnapi ünnepségen Sümeg Közigazgatásáért Emlékérmet vehetett át Madácsiné Nagy Zsuzsanna több évtizedes példamutató közszolgálati tevékenységének elismeréseként. Amint az a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban tartott rendezvényen elhangzott, Madácsiné Nagy Zsuzsanna 1998-ban kezdte meg közigazgatási pályáját a Sümegi Közös Önkormányzati Hivatal jogelődjénél ügykezelői, adminisztrátori munkakörben. Egészen 2013-ig látta el ezt a feladatot, amikor kitartó szorgalmának köszönhetően felettesei ügyintézői feladatok ellátásával bízták meg – olvasható a Napló tudósításában.

Együtt a közös célért

Két év kihagyás után idén megtartotta hagyományos évértékelő és újév-köszöntő rendezvényét a város vezetése az Ajka Kampusz színháztermében. Bereczki Zoltán múltidéző előadása után az óév gazdasági eredményeit Schwartz Béla polgármester a színpadon állva ismertette az ünnepélyesen megterített asztaloknál helyet foglaló vendégekkel. "Legutóbb 2020 januárjában tartottunk ilyen évértékelőt, de arra gondoltam, hogy ott folytatom, ahol akkor abbahagytam" – mondta a polgármester, és hosszan ecsetelte az elmúlt három év gazdasági eredményeit a városban működő cégek teljesítménymutatói alapján – olvasható a veol.hu tudósításában.

Diákmunkákat mutat be a tárlat

A Biodiverzitás a Bakonyban – a Pintér-hegy természeti értékei című kiállítást január 19-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumában. Ez lesz a Zircen, a ciszterci apátság első emeletén található múzeum idei első időszaki tárlata. A kiállítás egy diákprojektben részt vevő tanulók kutatási tevékenységének és kreatív munkájának eredményeit mutatja be. A program során a tanulók a Zirc határában fekvő, 486 méter magas Pintér-hegy természeti értékein keresztül ismerkedtek meg a biodiverzitás, a biológiai sokféleség fogalmával, annak jelentőségével. A tárlat június 18-ig hétfő kivételével naponta 9 és 17 óra között tekinthető meg – írta meg a veol.hu programajánlójában.

Első hely a felkészülési tornán

Megnyerte a Horvátországban rendezett felkészülési tornát a magyar futsalválogatott, amelynek az 1. FC Veszprémből Spandler Mátyás és Fridrich Dávid volt a tagja. A mieink a Porecben tartott viadalon Bosznia-Hercegovinát 2-1, Észtországot 7-0 arányban múlták felül, majd 3-3-as döntetlent játszottak a románokkal. A zárónapon Grönlandot vertük meg 6-0-ra. A futsalosoknál ezen a héten folytatódik az NB I-es bajnokság, az 1. FC Veszprém hazai pályán szerepel első idei fordulóban, csütörtökön este a Rubeola FC-t fogadja – írta meg cikkében a Napló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában