Nem feledjük '48-as hőseinket

2023.03.14. 13:00

A költő ismét visszatért az ünnepi műsorban

Nem hal meg, kit nem felednek, tartja a mondás, s ez különösen igaz minden év márciusában az 1848-as szabadságharc hőseire, köztük a költő Petőfi Sándorra. A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola idei ünnepi műsora ismét megidézte nagyjainkat.

Szijártó János

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ismert alakjait, főbb eseményeit mutatta be a Batsányi Tagintézmény tanulóinak műsora

Fotó: Szijártó János/Napló

A műsort adó Batsányi Tagintézmény az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ismert alakjait formálta meg hétfőn a Tamási Áron Művelődési Központ színpadán. A diákok a zenés műsorban visszarepítették a hallgatóságot Petőfiék, Jókaiék korába, ahol a magyarság megmutatta erejét az elnyomással, a sokszoros túlerővel szemben. "Hol magyar él, hol magyar fél, Petőfi visszatér..." – szólalt meg a Kormorán együttes dala, alátámasztva, hogy 48-as hőseinket soha nem feledjük. Többeknek, köztük Petőfinek tragikusan rövid életet adott a sors, ám mégis, születése után kétszáz évvel is emlékezünk rá. A nemzet költője, a forradalmár 1823. január 1-jén Kiskőrösön született, rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, köztük a mára ikonikussá vált Nemzeti dalt, ami szintén visszaköszönt a színpadról. 

Fotós: Szijártó János/Napló

Az előadás szépen összefoglalta a legfőbb történéseket prózában, versben, amelyhez látványos táncos elemek is társultak. Az előadás végén felzúgó taps megjárt a gyerekeknek, s nem utolsó sorban felkészítő tanáruknak, Lakatosné Szakmándi Erikának és a koreográfiát betanító Juhász Mártának. A költő, mint oly sokszor, ismét visszatért, a Petőfi-emlékévhez méltó módon.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában