Múltidéző

2023.03.12. 07:00

Olvasónk a kórházban hallott az 1956. novemberi eseményekről

Olvasónk, a 90 esztendős balatonfűzfői Ticz Antal kereste meg szerkesztőségünket a közelmúltban megjelent Golyószórónyomok az Alsóvárosi temetőben című írásunk kapcsán.

Juhász-Léhi István

Tüntetők az Óváros téren 1956. október 25-én

Fotó: Végh Endre/mnl.gov.hu

 - 1956 december elsején bementem a veszprémi kórházba műtétre, ahol egy kiskatonával kerültem egy szobába, aki túlélője volt a november 4-én történt veszprémi eseményeknek - mesélte az idős úr. Mint ismeretes, Budapesten kívül a legnagyobb utcai harcokra Veszprémben került sor. A szovjetek földön és levegőben egyszerre több irányból támadtak.

 - Magyar katona volt. Őket a szentkirályszabadjai repülőtéren támadták meg a szovjet csapatok, és megsérült a harcokban. Én egyébként egy évvel korábban, 1955 decemberében szereltem le úgy, hogy családfenntartóként kérvényeztem leszerelésemet, ami elhúzódott. Több katonával baráti kapcsolatom alakult ki - mondta.

Ticz Antal mesélt arról is, hogy Sólyban volt egy légvédelmi tüzéregység, ami a falu fölött volt elhelyezve. Őket 1956. november 2-án vagy 3-án hirtelen "elvitték". Úgy emlékszik, hogy a szentkirályszabadjai katonák légvédelmi megfigyelők voltak, akiket lerohantak a Szentkirályszabadjáról kiözönlő szovjet egységek. 

- Letámadták, minden figyelmeztetés nélkül lőtték őket. Telefonon kértek a laktanyából segítséget. El is indult egy mentőautó - én így tudom -, ami a sebesültek egy részét be is hozta Veszprémbe. Ment volna vissza a mentő, és amikor a kórháztól kikanyarodott, egy szovjet páncéltörő gránát eltalálta. Ettől az alakulattól volt megfigyelő a kórházzal szembeni sarkon, aki jelezte telefonon a laktanyába, hogy mi történt. A mentőautón vöröskeresztes zászló volt - mondta el mindezt egy szuszra az idős úr, aki annyit még elárult munkatársunknak, hogy fiatalon cipésztanuló volt, majd gyárban is dolgozott. Kérte, írjuk meg, hogy családjukban az egyik unokája érdeklődik a múlt dolgai iránt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában