Tapasztalatot szereznek

2023.03.19. 08:00

Önkénteskednek az Európa Kulturális Fővárosa programban

Önkéntesként segíti három fiatal az Európa Kulturális Fővárosa ajkai programsorozat megvalósítását és több kulturális program népszerűsítését kortársai körében.

Tisler Anna

Varga Andrea az önkéntes munkát végző fiatalokkal

Fotó: Tisler Anna

Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium 11. G osztályos tanulói: Kovács Bíborka és Tóth Zsófia, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója, Pákai Péter több mint egy éve együtt dolgozik Varga Andreával, a Kristály-völgy Egyesület elnökével.  A lányok részt vettek a Kristály-völgy Egyesület Bródy Superman projektjében is, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Beck Zoli zenész vezetett. A lányok kreativitása hamar megmutatkozott, arculatot, plakátokat, felhívásokat, ajándéktárgyakat  terveztek a projekt keretében. A diákmunka során az egyesület bevonta őket a városimázs fejlesztésével kapcsolatos feladatokba is,  ahol megnézték, hogy Ajka egyedi és különleges értékeire hogyan lehetne ráirányítani a fiatalok figyelmét. 

Ők készítették el  a Városi Múzeum közösségi oldalának arculatát is, megkeresték a fiatalokat érdeklő témákat. A Kriptongyár, a Városi Múzeum és a Bányászati Múzeum szellemiségében, történeteiben, őrzött emlékeiben rengeteg  lehetőséget láttak. Először a bányászat ismeretlen és titokzatos világa ösztönözte őket arra, hogy egy bányaomlást szimuláló szabadulószoba-játékot fejlesszenek, ugyanis a játék népszerű kortársaik körében; úgy gondolják ezáltal könnyebben be tudják vonzani őket a kiállítóhelyre is. Tavaly szeptemberben az Európa Kulturális Fővárosa program munkatársai is kipróbálhatták. A játék lebonyolítását hamarosan ők tanítják meg a múzeum munkatársainak, hogy tavasztól már minden érdeklődő kipróbálhassa. Már készül az újabb szabadulószoba-játék is a Kriptongyár épületébe. Augusztus 12–13-án  szervezik majd az Utazás a Kriptonbolygóra című programot, ahol szintén komoly szerep vár a fiatalokra.  Véleményük szerint az önkéntes munkával sok tapasztalatot lehet szerezni, készségeket fejleszteni, segít rendszerben gondolkodni, együttműködni, tervezni, csapatban dolgozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában