Ida drogériája

2023.04.16. 09:00

Regényes, 20. századon átívelő karrier Zircen

Visszafogadná férjét, ha miután szült neki, elhagyta, s évtizedekig egy másik kontinensen élt? Nem mese, valóság, a múlt század elején ez történt a zirci Piedl Idával és ő mégis minden álmát megvalósította, karrierje és szerelme is filmbe illik.

Rimányi Zita

Az üzletasszonyként sikeres Piedl Ida az 1940-es évek elején munkatársnőivel

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Többet megtudhatunk róla, ha ellátogatunk a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház Dubniczay-termébe, ahol május 22-ig megtekinthető a Történetek a zirci ablakokból című tárlatsorozat egykori helyi boltokról készült kiállítása. Szigorúan és egyben szomorúan néz ránk egy archív fotóról a szépen felöltözött, tipikusan szecessziós, magasa sarkú, pántos cipőt viselő Ida és mellette áll a kisfia, aki valószínűleg még nem sokat sejtett a szüleitől kapott keresztjéről. Édesanyja egy jóval később készült képen hölgykoszorú tagjaként látható, középre fogják, és tekintetéből arra következtethetünk, a keserűség szerelmének alakulása miatt sokáig állandó társa maradt. Ám másképp kárpótolta magát és mellé társult, kedvezett neki a szerencse más téren, ha már társa messze utazott tőle. Regényes az élettörténete.

Piedl Ida és a kis Dódi 1928-ban. Az asszony egyedül nevelte fel a fiát, majd évtizedek után visszafogadta Amerikába kivándorolt férjét
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Anczenberger Ida neves zirci cipészmester lányaként fehérneművarrást tanult Budapesten. Férjhez ment egy szabóhoz, Piedl Józsefhez, kisfiuk született. Ám utána az apa Amerikába vándorolt, csak anyagilag támogatta itthon maradt családját. A kis Dódit az édesanyja egyedül nevelte fel. Modern nőként megvalósította elképzeléseit, maga is varrt, alkalmazottai voltak, üzletasszonyként bővítette drogériával kézimunkaboltját. Kölniket, krémeket, piperecikkeket kínált a Kossuth utca 2. szám alatt. Sőt, még fotócikkeket, divatárukat, bőrdíszműves munkákat is találtak nála a jó ízlésű hölgyek. Az államosításkor elvették tőle az üzletét, de ekkor pedig megint fordult vele a szerencse kereke, a sors más módon kárpótolta, magánélete kedvező fordulatot vett: hazatért hozzá a tengerentúlról férje és még tíz évet éltek együtt. Az asszony idősen sem tétlenkedett, a zirci polgári konyha süteményreceptjeit gyűjtötte össze, az édességeket, a likőröket sokan máig ezek alapján készítik. Csaknem kilencven évet élt a 20. században, 1903-tól 1992-ig. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában