Mentősként világra segített egy kislányt

2023.04.25. 12:00

Újraélesztés után találkozni a teljesen felgyógyult emberrel – ez a segítők ajándéka

A város érdekében kifejtett példamutató munkája elismeréseként az önkormányzat a 2022. év Zirc Város Mentőse díjat adományozta Nagy István mentőápolónak.

Kelemen Gábor

Nagy István Fotó: Kelemen Gábor

„Felnőttkorba lép az alatt az idő alatt egy gyermek, amióta Nagy István bajtárs az emberi életek megmentésére siet” – hangzott el a kitüntetett méltatásában, aki 2005. április 1-jén kezdte pályafutását az Országos Mentőszolgálat Zirci Mentőállomásán. Számos embert próbáló helyzetben mutatta már meg, hogy számára az életmentés az igazi hivatás, ami megannyi egyéni teljesítményből építkezik. A zirci sürgősségi csapatmunka egyik biztos pontjának, támaszának és egyben építőkövének nevezték kiemelkedő teljesítményét, a hivatás iránti alázatát, szeretetét.

– Ez egy életpályamodell – mondta Nagy István, nem sokkal azután, hogy átvette elismerő oklevelét a városházán. Bevallotta, pályatévesztett embernek érzi magát, hiszen több szakmát kipróbált. Hangsúlyozta: ha előbb kerül előtérbe nála a mentős hivatás, vagy ha újra választhatna, akkor elsőre emellett döntene.

Az elmúlt tizennyolc esztendő szirénától hangos esetéi közül kettő él mélyen az emlékezetében, mindkettő szerencsésen végződött. Az egyik egy otthoni szülés. „Mire kiértünk, már nem tudtunk elindulni az anyukával a kórházba. A lakásban segítettünk a világra egy egészséges kislányt. Később újra találkoztam vele, már iskolás volt, a család és én is nagyon megörültünk egymásnak" – idézte fel a felemelő pillanatokat a mentőápoló. A másik eset hasonló boldogsággal tölti el, akkor visszaadtak egy életet társaival. „A kora hajnali órákban történt. Egy családtag már reanimációt végzett, mire a helyszínre értünk. A sikeres újraélesztést követően a balatonfüredi szívkórházba szállítottuk a beteget. Ez egy szombati napon volt, hétfőn érdeklődtem az állapota után, ugyanaz a nővér vette fel a telefont, akivel korábban személyesen találkoztunk. Azt mondta, kész csoda történt, hiszen magához tért a beteg, s mindenféle károsodás nélkül felépült. Később meglátogatott minket a családjával együtt a zirci mentőállomáson" – mesélte el a történetet.

Nagy István méltatásában azt szintén kiemelték, hogy széles körű ismeretekkel rendelkezik, feladatait mindig rendkívüli odafigyeléssel végzi, hatékonyan, precízen, eredményesen oldja meg azokat. Emberségét a betegekkel, a hozzátartozókkal, a kollégákkal kialakított kapcsolatában mutatja meg nap mint nap. Azt, hogy milyen elismertségnek örvend kollégái körébent, bizonyítja, hogy sokan elkísérték az ünnepélyes alkalomra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában