Az építészet világnapja

2023.10.05. 15:00

Szakmai előadások és kiállítás a veszprémi Táncsicsban

Az építészet világnapja kapcsán szakmai előadásokat tartottak és kiállítás is volt kedden a Veszprémi SZC Táncsics Mihály Technikumban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Brányi Mária alpolgármester a megnyitón elmondta, nagyon sokszor próbáljuk megfogalmazni, hogy Veszprém miért olyan különleges hely, mi a varázsa, és mi az a sajátossága, ami miatt valamennyien rajongunk érte. Beszélt arról is, hogy a Központi Statisztikai Hivatal egy mérése szerint, amelyben a megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságát vizsgálták, a legélhetőbb két település Győr és Veszprém.

– Az a legfontosabb, hogy az itt élők is tisztában vannak azzal, hogy egy jó életminőségű település lakói lehetnek. A város kiegyensúlyozott fejlődésének egyik záloga a minőségi városi környezet fejlesztése és fenntartása. Ezért a közösség is nagyon sokat tesz. Az építészek alakítják a környezetünket, aminek nagyon fontos hatása van az életminőségre – fogalmazott. Kijelentette, nagyon jó elődeink vannak, elég csak a város épített örökségére és annak természeti környezethez való viszonyára gondolni. – Elődeink jó örökséget hagytak nekünk hátra, és ha ezzel az örökséggel jól sáfárkodunk, akkor mi is jó örökséget fogunk hagyni az utódaink számára. Ebben a közel húsz esztendőben, ami mögöttünk van, talán nem vizsgáztunk rosszul – mutatott rá az alpolgármester.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója megnyitójában elmondta, 41 centrum van országos szinten, és büszkén jelentette ki, hogy a veszprémi építészszakma kiemelkedő, a szakmai munkaközösség nemrégiben Gizella-díjat kapott. Hangsúlyozta, együttműködésekkel tudnak hatékonyan dolgozni, és nyomon követni a piac és a gazdaság változásait. 

Martin Gábor építészmérnök, a Magyar Építészek Veszprém Vármegyei Kamarájának alelnöke arról beszélt, az elmúlt évek bizonyították, hogy van létjogosultsága az összejövetelnek, amelynek révén a szakmájukat minden évben meg tudják mutatni. Azt a szakmát, ami méltó arra, hogy mindenki megismerje. Ráadásul az idei év speciális az EKF miatt, aminek kapcsán megvalósult sok olyan beruházás, ami más viszonyok között szűkebb keretet kapott volna. 

– Ezt a rendezvényt öt évvel ezelőtt hirdettük meg szakmai gyakorlatnak, ahol a tanulók és az oktatók együtt ünnepelnek és tisztelegnek az építészet világnapján a szakmát gyakorlók előtt – ezt már Tölgyesi Ákos építészmérnök, a Táncsics Mihály Technikum munkaközösségének vezetője mondta, aki 30 éve részese a képzésnek. Egészen pontosan a magasépítő technikus képzésnek, amelyből osztályt tudnak indítani minden évben. – Ez az egyetlen ilyen jellegű képzőhely a vármegyében – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában