55 helyszínen teljesítettek szolgálatot

2023.10.09. 11:10

Több mint 3000 esetet láttak el a vízimentők az idei strandszezonban - videó

2023-ban 55 helyszínen szolgáltak vízimentők, nem csak balatoni strandokon - olvasható a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE közleményében.

Forrás: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE

Mint írják, 382 vízimentő összesen 7914 szolgálati napot dolgozott, melynek során 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el. 114 olyan esetet is elláttak, mely során mentőhajóik, illetve mentőautóik egészségügyi személyzete (mentőorvos, mentőtiszt vagy mentőápoló) is részt vett az ellátásban. 

Idén 96 új vízimentőt köszönthettek a szakszolgálatnál.   

Mentőhajóikat, köztük a két sürgősségi mentőhajót, 373 alkalommal riasztották mélyvízi mentéshez vagy olyan strandi esetekhez, ahol emelt szintű ellátásra volt szükség.  

A nyár folyamán 30 prevenciós eseményt tartottak, nagy részüket strandokon, ahol újraélesztést tanítottak laikusoknak, és bemutatták a különböző mentőmellényfajtákat és helyes viselésüket, valamint néhány mentőeszközüket. Ezenkívül a biztonságos strandolásról, és vízisportolásról beszélgettek felnőttekkel és gyerekekkel egyaránt.  

Idén már 7 darab mentőmellényállványt üzemeltettek. Tavaly állították fel az első olyan állványaikat balatoni strandokon, amelyekről bárki ingyenesen elvehet egy mentőmellényt a gyermekének, amíg a strandon tartózkodnak. Távozáskor csak vissza kell akasztani.  Idén, támogatóik segítségével, már 6 strandon és egy kikötőben tudták ezt a szolgáltatást biztosítani: Balatonalmádiban, Balatonkenesén, Alsóörsön, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Balatonlellén - itt 2 helyszínen is. 

Mentőövtábláik hálózata is tovább bővült, idén már 85 olyan táblát tudtak kihelyezni balatoni strandokon a vízbe jutási pontoknál (lépcsők mellett, lidós partokon), melyek tartalmazzák a legfontosabb információkat a biztonságos strandoláshoz. Szerepel rajtuk az adott strand mederrajza, a viharjelző rendszer jeleinek értelmezése és a hozzá kapcsolódó fürdőzési szabályok, valamint egy egyedi segélyhívó kód, ami megkönnyíti a mentőegység pontos helyszínre érkezését. 

A következő turisztikai szezonig karbantartást, felújítást végeznek eszközeiken, felszereléseiken, illetve rendezvények biztosításában is részt vesznek. Vízimentő kollégáik nagy része pedig tavasszal kezdi a fizikai és elméleti felkészülést a nyári szezonra. 

A szakszolgálat célja továbbra is az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában