Minilakótelep

2023.11.22. 17:00

Felismeri maketten a Haszkovó négy ikonikus épületét, megtalálja a szerelmespárt?

Mesebeli hangulatú Haszkovó-makettet készítettek az Európai Hulladékcsökkentés Hetére az Örökös zöld óvoda címet viselő Bóbita Óvodában dolgozó kreatív óvó nénik a gyerekek kedvéért.

Minilakótelep. Az elkészítés során felhasznált anyagok között szerepelt PET-palack, kartonpapír, italoskarton, alumínium italosdoboz Aprólékos kidolgozású a Haszkovó makettje, a szemfülesek felfedezhetnek padon ülő szerelmespárt, gitározó Lego-emberkét, baglyot a fa tetején

Fotó: Lázár Anna Valéria

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű programot minden évben november utolsó hetében rendezik meg, a Bóbita Óvoda idén már másodszor vesz rajta részt. A makett, amit erre az alkalomra készítettek az intézményben a Haszkovó Kör elnevezést kapta. Szimbolizálja a színes futókört, a lakótelep közösségét, az anyagok újrafelhasználását. A négy évszak váltakozását is, hiszen minden évszakban gazdag programkínálat várja a lakótelep apraját, nagyját.

A terepasztal közepén egy körforgalom helyezkedik el, rajta egy mesefa, amely a négy évszakot jelképezi és látható a lakótelep négy ikonikus épülete. Ott az ismert cukrászda, amelynek teraszán már tavasszal fagyizhatnak a veszprémiek. Az Agóra kulturális központ szintén felismerhető, amelyben nyáron gazdag táborkínálat várja a gyerekeket. A Bóbita Körzeti Óvodát ugyancsak megjelenítették papírból, dobozokból, egyebekből, az intézményben minden ősszel csillogó szemű, mosolygó arcú ovisok gyűjtögetik vidáman a faleveleket. Arra szintén emlékeztet az alkotás, hogy a Kálvin parkban télen a faházak között sétálva forró kürtőskalácsot ehetünk.

Az elkészítés során felhasznált anyagok között szerepelt PET-palack, kartonpapír, italos karton, alumínium italos doboz. Aprólékos kidolgozású a makett, a szemfülesek felfedezhetnek padon ülő szerelmespárt, gitározó Lego-emberkét, baglyot a fa tetején. Azért készült el, hogy felhívják a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára, humorosan, interaktív módon. A terepasztalhoz tartozik egy kis játék is, óvó nénik, szülők segíthetnek a gyerekeknek a feladatok megoldásában, a szemlélődő gyerkőcöknek felolvashatják a látottakhoz kapcsolódó kérdéseket, majd a válaszok megbeszélése során szemléletformáló gondolatok ébreszthetnek bennük.

A Bóbita Óvoda emléket is szeretett volna állítani a lakótelepnek, amely idén ünnepli ötvenedik születésnapját, és a Bóbita óvodának, amely idén 45 esztendős. Méltán büszke lehet az óvoda minden dolgozója és az ide járó gyermekek szülei is az alkotásra, mert vándorkiállítássá válhat. November 18. és 26. között az Agóra ad otthont a minilakótelepnek, majd a Jutasi Köztérben, a Pannon Köztéren és a Pannon Egyetemen lesz megtekinthető. A hétfői megnyitóján az Agóra kulturális központban jelen volt Bázsa Botond és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő, Kozma Ildikó, a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület és Szűcs Attila, a Pannon Egyetem képviseletében. 

Lázár Anna Valéria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában