1250 facsemete

2023.11.24. 17:30

Közösségi faültetés Kupon

A Bakonyerdő Zrt., a MagNet Bank és az Erdőmentők Alapítvány közösségi faültetési programján mintegy százan vettek részt. Az önkéntesekből és erdészekből álló csapatnak a hideg, szeles időjárás sem szegte kedvét, a kupi erdőtömbben három focipályányi területen 1250 facsemetét ültettek el.

Haraszti Gábor

A 63.000 hektáron gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. minden évben közel ötmillió facsemetének megfelelő szaporítóanyaggal újítja meg erdeit, amely során 450 hektár erdőt újít fel

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

A közösségi összefogás, civil szervezetek által indított faültetési kezdeményezések, programok, szemléletformáló akciók kiemelkedő jelentőségűek. A kezdeményezést a MagNet Bank indította évekkel ezelőtt, amikor meghirdették az „Egy ügyfél, egy facsemete” elnevezésű faültetési programjukat. A pénzintézet 2019 óta több mint ötvenezer csemetét ültetett el, a következő két évre pedig újabb 17.500 fácska telepítését vállalták. A legutóbbi akció keretében a kupi erdőtömb egy részén – ahol a korábbi egykorú, száradófélben lévő erdeifenyves állomány átalakítása folyamatban van – az erdész szakemberek és civilek 1250 madárcseresznye, vadkörte, korai juhar csemetét ültettek el, hogy a klímaváltozásnak ellenállóbb, egészségesebb, többkorú fafajokból álló erdőt hozzanak létre.

Civilek és erdészek fogtak össze a jövő erdeiért
Forrás: Bakonyerdő Zrt.

 

A munkák megkezdése előtt az Erdőgazdaság pár szóban tájékoztatta a résztvevőket, a bakonyi erdők helyzetéről, az erdőgazdálkodás sokrétűségéről, az őszi erdei munkákról, az erdővédelem fontosságáról. A 63.000 hektáron gazdálkodó Bakonyerdő Zrt. minden évben közel ötmillió facsemetének megfelelő szaporítóanyaggal újítja meg erdeit, amely során 450 hektár erdőt újít fel, alakít át, ezzel biztosítva a fenntartható erdőgazdálkodás folytonosságát. Évente negyven focipályányi új erdőt hoz létre mezőgazdasági területeken, ezzel növelve a hazai erdők területét, az erdei életközösségek változatosságát. 

A faültetés hosszú távú elköteleződés, aminek az egyik legfontosabb üzenete, hogy aktív cselekvésre van szükség az erdők védelme, gyarapítása és fenntartása érdekében. A fák ültetése csak az első lépés, amit a fenntartható gazdálkodás évszázadai követnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában