Veol podcast

2023.12.17. 12:30

Az állatok viselkedési formáinak kiváló kutatója Liker András biológus

Komaniczki Zoltán

Liker András

Fotó: Komaniczki Zoltán

Tudományos kutatási területei közé tartozik az élőhely urbanizáció ökológiai és evolúciós hatásai, a madarak szociális viselkedése, madarak utódgondozó viselkedésének evolúciója, vízimadarak vonulása; munkája során arra keresi a választ, hogy az állatok természetes viselkedésformái hogyan segítik az ökológiai és a szociális környezetük kihívásaihoz történő alkalmazkodást - magyar tudomány kategóriában Veszprém Vármegyei Prima Díjat kapott a közelmúltban dr. Liker András biológus, az MTA doktora, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának tanára – a műsor vendége dr. Liker András professzor.

A beszélgetésből kiderül, hogy Liker Andrást gyermekkora óta foglalkoztatta a természettudomány, a biológia, az állatok viselkedési formái, ezért is választotta az akkori Szegedi Tudományegyetemet, ahol biológia-kémia szakon szerzett diplomát, majd Debrecenben folytatta a doktori tanulmányait, és hamarosan bekapcsolódott az első olyan kutatásba, ami már terepmunka volt, ökológiai és természetvédelmi vizsgálatokkal. Egyik híres kutatási eredménye, hogy az állatoknál a nemek eltérő ivari kromoszómái is befolyásolhatják az emlősök élettartamát, míg a nőstényeknek két X, addig a hímeknek egy X- és egy Y-kromoszómájuk van. Ez azért is érdekes, mert a nők hosszabb élettartama az állatoknál és az embereknél ugyanúgy megfigyelhető. Részt vesz a Kiskunsági Nemzeti Park egyik veszélyeztetett természetvédelmi területének ökológiai helyreállításában, emlékezetes időszak volt, amikor 2011-től két évig európai uniós Marie Curie ösztöndíjjal az angliai Sheffieldi Egyetemen dolgozott. 
A mikrofonnál Komaniczki Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában