Érzékenyítő programsorozat

2024.03.22. 20:00

Óvodásokhoz látogattak el sérült emberek

A Magyar Paralimpiai Bizottság a magyar parasport napja keretében érzékenyítő programsorozatot hirdetett meg. A Veszprémi Vadvirág Körzeti Óvoda óvodapedagógusaiban megszületett a gondolat, hogy csatlakozzanak, hiszen több, sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek.

Benkő Péter

Az óvodába ellátogatók bemutatták a kerekesszék használatát és vakvezető kutyát is elhoztak

Fotó: Fülöp Ildikó

A program keretében felvették a kapcsolatot a Mozgáskorlátozottak és Barátaik Balatonfüredi Egyesületével, a Mozgássérültek Aktív Egyesületével és a Vakok Egyesületének veszprémi szervezetével. Az intézmény pedagógusai fontosnak tartják az érzékenyítést a témában, a másság elfogadását, amit az óvodában különböző módszerekkel, beszélgetéssel, játékkal segítik elő.

Interaktív beszélgetések, játékok, kisfilmek adtak lehetőséget ismereteket szerezni, miként élik mindennapjaikat a sérültek, miben segíthetjük őket
Fotó: Fülöp Ildikó

A szemléletformáló rendezvény célja, hogy az óvodás, általános és középiskolás korosztály testnevelésóra vagy egyéb intézményi keretek között ismerkedjen meg a sérült emberek által űzhető sportágakkal. Az alkalom interaktív beszélgetések, játékok, kisfilmek segítségével remek lehetőséget adott ismereteket szerezni arról is, miként élik mindennapjaikat a sérültek, miben támogathatjuk, segíthetjük őket, és hogyan viselkedjünk, amikor találkozunk velük. Az óvodába március 20-án ellátogató két mozgássérült, illetve mozgáskorlátozott fiatal bemutatta a kerekesszék használatát, majd 22-én a gyengén látó és vak személyek egy vakvezető kutyát is elhoztak.

– Az óvodánkba járó gyermekek az esemény kapcsán megismerték, hogy élnek köztünk kicsit más emberek, akik valójában mégis ugyanolyanok mint mi. Úgy véljük, ebben a korban igen fogékonyak a kicsik, ezért is láttuk jónak az ismeretek átadását – mondta el lapuknak Lattenstein Jánosné igazgató, aki már az esemény előtti nagy érdeklődésről is beszámolt.

A gyerekek jól érezték magukat, érdeklődők voltak, kérdéseiket feltették, a szerzett ismereteket pedig megbeszélik
Fotó: Fülöp Ildikó

– Két csoportunk csatlakozott a programhoz, de a többi csoport is részt vehetett az érzékenyítő délelőttökön, a gyerekek jól érezték magukat, érdeklődők voltak, kérdéseiket feltették, a szerzett ismereteket pedig megbeszéljük velük – foglalta össze az intézményvezető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában