Hatékony kezelési módszerek

2024.03.27. 11:30

Sugárterápia – ismeretekkel a félelem ellen

A rákra, a különféle onkológiai kórképekre a jelenkor átkaként gondolunk, ám az emberi faj kialakulása óta a daganatos megbetegedések természetes velejárói az életnek. Az egyik legrégebbi ismert rákos elváltozás nyomait egy Krisztus előtt háromezer évvel élt ember maradványain találták meg. Szerencsénkre az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ismerjük a daganatos megbetegedések típusait, kialakulásuk okait, a hatékony kezelési módszereket, mint a sugárterápia.

Benkő Péter

– A gyógyítók évezredeken át csak a szenvedés csökkentésére törekedhettek. Ma már sokkal többet tehetünk, a kontroll nélküli sejtnövekedés, vagyis a daganatok azonosítása és terápiája kulcsfontosságú – mondja a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház Sugárterápiás Osztályának vezetője, Cselik Zsolt. A komplex onkológiai ellátás jelentős fejlődésen ment keresztül, ám az osztályvezető szerint csak akkor harcolhatunk eredményesen, ha a rendelkezésünkre álló terápiás eszköztár minden elemét alkalmazzuk – ebben segít a sugárterápia is.

Cselik Zsolt osztályvezető főorvos az onkológiai centrum sugárterápia során alkalmazott eszközeit mutatja 
Forrás: Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház

– Hazánkban harmincnál több onkológiai centrum működik, melyek mellett tizennégy sugárterápiás központban végeznek sugárkezeléseket. Az eredményesség a képalkotástól függ, ahol a cél, hogy pontosan a daganatra irányítsuk a sugárzást, miközben megpróbáljuk megóvni a környező egészséges szerveket – mondja Cselik Zsolt, hozzátéve, a modern sugárterápia legújabb technológiájával idehaza is képesek vagyunk akár nagyon kis területre igen nagy mennyiségű sugárzást célzottan alkalmazni, a módszer a sztereotaxiás kezelés.

Személyre szabott terápiáknál az orvosok úgy is dönthetnek, hogy a sugárkezelést kis adagokban, több napon át adják. – Terápiás megbeszéléskor gyakran felmerül a betegekben, vajon a kezelés az egészséges szöveteket, sejteket károsítja-e. A válasz egyértelmű igen, viszont az egészséges sejtekben keletkezett hibákat az adott sejt javítómechanizmusa kijavítja, erre a sérült daganatos sejt nem képes, s elpusztul.

A kórházban több mint hét éve érhető el a sugárterápiás kezelés. Nagyon fontos, hogy a terápiás eszköztárból a beteg számára megfelelő módszer mellett döntsenek. Van, amikor a fájdalom csökkentésére fókuszálnak, különösen, ha áttétek okoznak erős fájdalmat. Ilyenkor azt szeretnék, hogy a kezelések által a betegek, visszakapva önállóságukat, fájdalommentes életet éljenek. Ám a sugárkezelés lehet műtét utáni további terápia, s olykor műtét helyett is alkalmazzák.

A Csolnoky Ferenc Kórház Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Központjának Sugárterápiás Osztálya készen áll, hogy naponta akár száz beteget is ellásson, komfortos, modern kórtermekben biztosítva a kezelések közti pihenést. A sugárkezelés tervezéséhez speciális CT-készülék és két modern lineáris gyorsító garantálja a komplex, szakszerű ellátás feltételeit. Van néhány különleges eljárás, melyek kiemelkedően hatékonyak bizonyos típusú daganatoknál. A különböző testrészek kezelésekor néha külső rögzítőeszközöket használnak, ezek segítenek a beteget nap mint nap ugyanabban a pozícióban tartani, csökkentve a kezelési hibák esélyét. Vákuummatracokat is használnak, hogy a betegek a lehető legstabilabban feküdjenek, biztosítva, hogy a kezelés akár harminckilenc alkalommal pontosan ugyanolyan legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában