Alkotók múzsája a Bakony

2024.03.08. 15:00

Színes naplementét kerestünk a vár tövében, dinót találtunk a kőbányaszínpadon (képgaléria)

Rimányi Zita

A kiegyensúlyozottság és a nyugalom főszereplésével készült, bizonytalan ideig látható előadás, ára egy mosoly – írta nemrég készült alkotásai mellé a Kőmanók világát létrehozó cseszneki házaspár.

Cseszneki naplementék kőmanókkal, a háttérben a Bakony hegyvonulatával
Cseszneki naplementék kőmanókkal, a háttérben a Bakony hegyvonulatával
Fotó: Kőmanók világa

Nagy Győző és felesége, Erzsébet egyensúlyszobrokat, ahogyan ők nevezik, kőmanókat készít. A napokban a cseszneki vár szomszédságában, a kőbányaszínpadnak nevezett részen, az egykori többezres színházi előadások, koncertek helyszínén raktak össze néhány olyat, ami szinte szembemegy a gravitáció törvényeivel, pedig épp az tartja össze őket. Azt mondhatjuk rájuk, hogy ,,ilyen nincs, és mégis van". Körtáncra összekapaszkodó asszonyságokat, boltíves kapu felé igyekvő betyárt, a távolba nézve merengő pásztor alakját véltük felfedezni az alkotásokban, no meg egy dinoszauruszét. 

Az alkotók a váráról híres falu határában, az erődítmény szomszédságában, naplementekor fényképezték le kőmanóikat, háttérben a Bakony hegyvonulataival. Sokkal jobban sikerült képek, mint amiken mi igyekeztünk megörökíteni az alkonyatot, ezért inkább ezeket osztjuk meg olvasóinkkal. 

A Bakony, úgy tűnik, alkotók múzsája, akik őslényeket is megformáznak, ugyanis Cseszneken egy fémhulladékokból készült mamutszobor is áll már a vár tövében, egy másik művész munkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában