veszprém

2018.04.25. 07:00

Aki nem tud mosolyogni, az ne legyen vendéglátós!

Áttekintették a tavalyi esztendő eredményeit, a 2018-as feladatokat, valamint végzős vendéglátós hallgatókat díjaztak az éves közgyűlésen.

Őrsi Ágnes

Tóth Gyula mesterszakács, az Anna-bálok egyik főszakácsa az elismeréssel, mellette Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke Fotó: Laskovics Doroti

Éves közgyűlését tartotta a napokban a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség balatoni regionális szervezete, amely a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség képviseletében is próbálja motiválni a fiatalokat, akik még éreznek elhivatottságot e gyönyörű, de nehéz szakma iránt. Ez a hitvallás nemcsak írásban volt olvasható, de látszott a gyakorlatban is. Együtt vettek részt a rendezvényen a vendéglátós „öreg rókák”, akik jól tudják és leendő szakemberek, akik már gyakorolják, hogy az előírásosan kínált kifogástalan ételnek csak akkor van sikere, ha mosoly is jár mellé.

Tóth Gyula mesterszakács, az Anna-bálok egyik főszakácsa az elismeréssel, mellette Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke Fotó: Laskovics Doroti

Elhangzottak 2017 számai, eredményei, a remek versenyek, a szövetség tagjainak zsűrizési feladatai, ami például azt jelentette, hogy kilenc– tíz ember önkéntes munkában több mint kétezer órát dolgozott, hogy a rendezvényeket meg lehessen tartani.

Eseményekben legalább ilyen gazdag lesz 2018 is, amellett, hogy igen nehéz feladatot jelent feloldani az ellentmondásokat (munkaerőhiány – magas élőmunkaigény, hagyomány és gasztroforradalom, jogszabályok útvesztője, ugyanakkor burjánzó bürokrácia, teljesíthetetlen előírások mellett magas követelmények stb.). Mivel ezen alkalmakkor találkozhatnak a szakma nagy neveivel, az éves közgyűlésekre mindig meghívják a SÉF iskola végzős hallgatóit. Idén ez a gesztus még ünnepélyesebb lett; a szakács-, cukrász-, pincér- és vendéglős osztályból díjat vehetett át Bakos Aida, Valler Kinga, Blednik Jeremi, Fodor Szófia, Födő Evelin, Laskovics Doroti, Kovács Tibor, Simon Barbara, Sipos Dorina és Szalai Dorka. Szakács-, cukrász-, illetve pincérszakmában pedig Kiváló tanuló oklevelet kapott Bognár Bence, Böjte Anna, Ibolya Dominika, Kovács Kitti és Prevics Gergő. A tanév legjobbja lett Dudás Patrícia, akit az iskola a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által adható Az év tanulója címre jelölt.

Őket, a legeredményesebb diákokat a közgyűlésen tagjaivá fogadta a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség balatoni régiós szervezete, amely ez alkalommal kötött együttműködési megállapodást a Balatonfüred és Környéke Borút Egyesülettel. A régióban a szervezet évente két gyakorló szakembernek ítéli oda a Gasztronómiai érdemérmet. A legfrissebb díjazottak: Mayer Gyula, a SÉF iskola alapítója és igazgatója, valamint Tóth Gyula mesterszakács, az Anna-bálok egyik főszakácsa. Érdeklődés kísérte Koósné Horváth Mariann élelmiszerbiztonsági tanácsadó tájékoztatóját, a vacsora előtt pedig háziszörp- és pálinkabematatót tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában