Európai Mobilitási Hét

2017.09.23. 07:30

Lehet autó nélkül is

Évek óta hagyomány, hogy az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatához megyénk városai is csatlakoznak.

Kovács Erika, Polgár Bettina

Veszprémben pénteken rendezték meg a mobilitási hét jegyében a nemzetközi autómentes nap záróprogramját mindazoknak, akik az autójuk helyett inkább a tömegközlekedést, kerékpározást vagy a gyalogos közlekedést választották.

A veszprémi sportos programokat a Stadion előtti parkolóban a városháza főszervezésében rendezték meg, amelyhez a városi rendőrkapitányság és a Magyar Honvédség is csatlakozott. A polgármesteri hivatal többek között Óváros téri indulással a Stadionnál levő parkolóig futóversennyel, valamint különféle sport- és ügyességi játékokkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, kötélhúzással, gerelyhajítással, edzésekkel, zumba fitnesszel várta az érdeklődőket. A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai olyan közlekedésbiztonsági feladatokat szerveztek, amelyekben az óvodás és általános iskolás gyerekek próbára tehették elméleti és gyakorlati közlekedési ismereteiket, továbbá lehetőség nyílt kerékpárok regisztrálására a BikeSafe adatbázisába.

 

Ezzel párhuzamosan a veszprémi Simonyi Zsigmond Általános Iskola első osztályos tanulói, valamint a dózsavárosi Vadvirág Óvodába járó gyermekek a rendőrök kíséretében gyakorolhatták és átismételték a gyalogos közlekedés szabályait az intézményből kiindulva a környező utcákban. A rendőrök felhívták a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedés alapelveire, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő szabályos átkelésre. A rendezvényen több százan vettek részt, a gyermekek örömmel vettek részt a szabadba szervezett programokon, akik a láthatóságot segítő ajándékkal tértek haza. A Magyar Honvédség pedig érdekes és izgalmas katonai akadályversennyel várta a vállalkozó kedvű érdeklődőket az Autómentes Naphoz kapcsolódva.

Pápán az autómentes nap alkalmával kicsik és nagyobbak egyaránt találhattak kikapcsolódási lehetőséget a Fő téren. Illés Viktória, a programot szervező Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, a rendezvénnyel elsősorban az óvodás, illetve az általános iskolás korosztályt célozták meg.

– Intézményünk úgy gondolja, fontos minél fiatalabb korban elkezdeni a környezettudatosságra való nevelést. Ezt próbáltuk bemutatni a fából, a természetes anyagokból készült játékparkkal. Emellett nagyon mókás, úgynevezett trükkös bringákat is hoztunk, amelyek közúti közlekedésre ugyan nem alkalmasak, de ösztönözhetik a gyermekeket, hogy többet kerékpározzanak – magyarázta.

Fotó: Polgár Bettina

Az autómentes nap alkalmával egyebek mellett interaktív KRESZ-pálya, szekértúra és kerékpár-szépségverseny is várt az érdeklődőkre. A gyermekek rajzolhattak a Fő térre, valamint pedálos Moszkvicsokkal is közlekedhettek.

Fotó: Polgár Bettina

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai ugyancsak jelen voltak a programon, ahova közlekedési játékokat hoztak, illetve kerékpár-regisztrációra is lehetőség nyílt. Emellett az eseményen arról is tájékoztatták a kétkerekűek tulajdonosait, hogy a járművük rendelkezik-e a kötelező tartozékokkal, illetve van-e olyan szükséges felszerelés, amit még pótolni kellene.

Fotó: Polgár Bettina

Illés Viktória kiemelte, a tavalyi évben, illetve idén is nagyon szép számban vettek részt az iskolák és az óvodák a pápai autómentes napon. – Úgy gondolom, ezek az intézmények is érzik ennek a rendezvénynek a fontosságát – fogalmazott a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ munkatársa, aki hozzátette, a programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati támogatásával tudták megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában