extrém alacsony vízszint

2017.09.17. 19:43

Kilengett a Balaton

Vízlengés miatt átmenetileg jelentősen alacsony volt a vízszint Balatonmáriafürdőn és környékén múlt hét csütörtökön – tájékoztatott Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Leitner Vera

Fotó: Zlinszky András, MTA Ökológiai Kutatóközpont

A jelenség szemtanúi azt tapasztalhatták, hogy a délnyugati partszakaszon a Balaton vize alacsonyabb volt, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén vagy a vízfenékre ült.

Fotó: Zlinszky András, MTA Ökológiai Kutatóközpont

Az átmeneti vízszintcsökkenés oka az extrém vízlengés volt. Ismert jelenség a tavon, hogy a hosszában fújó délnyugati (vagy északkeleti) szél átnyomja a vizet a keleti medencébe. Ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig megemelkedik. Ez történt csütörtökön is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott, tudtuk meg Zlinszky Andrástól. A legnagyobb kitérés idején, aznap este hat órakor Keszthelyen extrém alacsony, +48 centiméteres vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, +121 centiméteres árvizet. Mindeközben a tó átlag vízállása +90 centiméter maradt. A kilendülés mértéke így 73 centiméter, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 centiméteres kilendülésre is volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában