ünnepélyes avató

2018.04.22. 16:18

Harminckilenc pataknévből választottak a keneseiek

Bakó-patak lett a kenesei kispatak hivatalos neve a településen élők javaslatára. Az ünnepélyes patakavatót pénteken, a Pilinszky János Általános Iskola és AMI előtt tartotta meg közösen a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja és a Balatonkenesei Városvédők.

Leitner Vera

A Balatonkenesei Városvédők vezetőségét a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportja kereste meg együttműködésre törekedve annak érekében, hogy a városon át a Balatonig folyó pataknak közösen nevet válasszanak. A NABE által kiírt pályázatra összesen harminckilenc ajánlás érkezett a településen élőktől, ezekből aztán közösen választotta ki a Bakó-patak nevet a városvédők vezetősége és a NABE tagsága. A két szervezet múlt hét vasárnap társadalmi munkában együtt festette le a patak mellett lévő korlátot.

Thury Attiláné Zsuzsanna, a NABE helyi csoportjának vezetője a pénteki ünnepsége elmondta, a víz világnapjához kapcsolódva már két alkalommal szerveztek a patak mellett állomásokkal, feladatokkal tarkított sétát a gyerekeknek, így próbálták megszerettetni a patak élővilágát, természeti környezetét, ebből fakadt az ötlet, hogy a frissen elnevezett patak vonalát az ünnepség után ismét végigsétálják a Balaton-partig, ahol a gyerekek szemétszedő akcióval járultak hozzá a természetes élővilág megóvásához.

Szabó Tamás, a Balatonkenesei Városvédők elnöke elmondta, három, a patak mellett felállított névtábla Novák László asztalosmester munkáját és Varga József faragását dicséri. Az elnök hozzátette, a városvédőkkel tervezik a patak örökbefogadását is, mivel annak vize meglehetősen iszapos, így ezt szeretnék rendbehozni, megóvni a jövőben.

Pulai Istvánné, a Balatonkenesei Városvédők korábbi elnöke, az akció ötletgazdája röviden összefoglalta, miért épp a Bakó névre esett a helyiek, valamint a névről döntést hozók választása. Bakó József 1861-ben született Balatonkenesén, ahol később lelkipásztorként tevékenykedett, országgyűlési képviselő volt, a századfordulót követően pedig jelentős szerepet játszott a balatonkenesei fürdőélet fellendítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában