illatos advent

2017.12.17. 09:00

Mutatjuk, mi menő idén a karácsonyi vásárban!

Az árusok közül sokan már több éve visszatérő vendégek a veszprémi karácsonyi vásárban. Vogel Tímea nyolcadik alkalommal van itt.

Molnár Sándor

Vogel Tímea (jobbra) nyolcadik alkalommal árul díszeket és ajándéktárgyakat Fotó: Molnár Sándor

Mint meséli, idén az eső és a szél sokat rontott a helyzetükön. A csapadék még csak hagyján, de a szél felborítja az állványokat, és ha eltörik az áru, akkor ugrott a bevétel. A hideget már megszokta, három nadrág és réteges öltözködés, akkor ki lehet bírni.

- Ha mozgunk és sokan vannak, akkor az ember egy idő után már nem érzi a hideget. De ha befúj a szél, akkor nagyon rossz – vélekedik.

Tímea sokféle karácsonyi díszt árul. Tapasztalata szerint van, aki minden évben újakat visz a fára. Idén a zöld és a fehér a sláger, illetve a narancs is. Egy másik tapasztalata, hogy az emberek nem szeretnek gondolkodni azon, mi legyen az a személyes dolog, aminek örülne a meg-ajándékozott. Inkább választanak a keresztnevekkel ellátott ajándékok közül, így próbálva személyessé tenni azt.

Kiss Csaba cége negyedik éve árul a vásárban. A téli vásár sajátossága a forralt bor készítése különböző gyümölcsökből, amelyeknek nagy a sikerük. Két kedvenc van. A régebbi, amelyet már évek óta szívesen kóstolnak, az eperbor. Idén újdonságként körtebort is hoztak, amely szintén nagy sláger lett. Szívesen keresik fel a vendégek a faházat, sőt, visszatérők is vannak.

 

Vogel Tímea (jobbra) nyolcadik alkalommal árul díszeket és ajándéktárgyakat Fotó: Molnár Sándor

- Az időjárással kapcsolatban vegyesek az érzelmeim. A csapadékkal nincs bajom, bár inkább hó lenne, mint eső. A szél nekünk nem okoz akkora gondot, mint a többi árusnak. Készültünk hősugárzóval, és ez a faház jóval melegebb, mert ötven fokon tartjuk a borokat, így ez könnyebbé teszi a dolgunkat – meséli. A vásár hangulata jó, főleg a vendéglátás szempontjából, de az ajándékvásárlási lehetőség kevés a borárus szerint. A veszprémi Horváth László 2003 óta résztvevője a vásároknak. Pulóvereket, sapkákat, sálakat árusít. Szerinte az idei vásár eddig gyengének számít.

- Kevés embert látok, és nem nagyon van kedvük vásárolni. Lehet, hogy megváltoztak a vásárlási szokások az internet miatt. Egy igazán jó nap volt, amikor kihozták a rénszarvast, és itt sétáltatták a vásárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában